REConCHILLiant: cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
22 Mai 2021, 07:00
Sâmbătă 22 mai 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural câteva teme medicale importante extrase din cazuistica ” bogată” întâlnită în ultima periodă de timp; vom discuta în prima parte a emisiunii despre obezitatea avansată ( mai ales la tineri) asociată cu creșterea concentrației de cortizol; în cea de a doua parte a emisiunii vom aborda câteva probleme legate de cancerul de col uterin, de infecția cu papilomavirusul uman și de testul Babeș Papanicolau (PAP) ; în ultimele luni, la camerele de gardă ale secțiilor de ginecologie s-a constat o creșterea a complicațiilor hemoragice ale cancerului de col uterin- neglijat și netratat la timp.
Vor fi alături de noi doamna doctor Daniela Goldstein, medic primar endocrinolog și doamna doctor Corina Grigoriu medic primar obstetrică-ginecologie, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Lunile de pandemie au marcat modificări profunde în stilul nostru de viață. Cursurile online, telemunca, măsurile de distanțare fizică și restricțiile de circulație au contribuit la creșterea semnificativă a numărului de persoane cu forme medii sau chiar severe de depresie. Consumul excesiv de alimente, sedentarismul , stresul prelungit au dus la apariția obezității și așa-numitului hipercorticism, mai ales în rândul persoanelor tinere care au dezvoltat în această perioadă mai multe tipuri de dependență.
Creșterea concentrației de cortizol asociat cu diabetul și obezitatea definește sindromul metabolic, caracterizat prin salturi semnificative ale tensiunii arteriale, trigliceridelor, poliurie, polidipsie, slăbiciune musculară, depresie, libido scăzut, impotență, tulburări de menstruație, acnee, creșterea pilozității, vergeturi, cataractă, ” facies în lună plină”.
Obezitatea este de tip central, cu depunere excesivă de țesut adipos în jurul organelor centrale, pe abdomen și pe ceafă, reprezintă un factor de risc important în ceea ce privește apariția complicațiilor cardiovasculare de tip infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Creșterile tensionale sunt rebele la tratamentele antihipertensive obișnuite, fiind raportate salturi tensionale cu valori sistolice de 180-190 mm Hg.
Scăderea în greutate ameliorează semnificativ aceste valori tensionale periculoase precum și valorile ridicate ale glicemiei. Adesori este necesar un consult interdisciplinar pentru a trata acest tip de pacienți; psihoterapeutul are un rol important în procesul de vindecare; susținerea continuă din partea familiei poate garanta succesul terapeutic.
Doamna doctor Daniela Goldstein ne-a vorbit și despre creșterile tensiunii arteriale datorate hipertiroidiei. În acest caz se asociază cu scădere ponderală, apetit crescut, intoleranță la căldură, anxietate, tahicardie, palpitații, creșterea contractilității cardiace, creșterea presiunii pulsului, hiperreflexie, slăbiciune musculară, scaune frecvente. Hipertensiunea asociată cu hipertiroidie răspunde la tratamentul cu beta-blocante, dar , netratată corect poate genera în timp mai multe tulburări metabolice.
***
Cancerul de col uterin este al-4-lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor; la nivel mondial în fiecare an se înregistrează aproximativ 528.000 de cazuri noi și 265.700 de decese. În România sunt raportate anual cel mai mare număr de decese la nivel european din cauza cancerului de col uterin; 4343 de cazuri noi și peste 1900 de decese, incidența fiind de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, iar mortalitatea de 4 ori mai mare.
Conform Institutului Național pentru Sănătate Publică una din 10 femei din România nu a fost la un control ginecologic de rutină în ultimii 10 ani. 11% nu și-au făcut nici măcar un set de analize de sânge . 7 din 10 românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani nici un test pt depistarea leziunilor precanceroase sau a infecției cu virusul HPV.
În faze incipiente cancerul de col uterin se poate vindeca! Controlul ginecologic de rutină poate evidenția apariția displaziilor cu potențial cancerigen. Testul Babeș Papanicolau efectuat periodic semnalează modificările țesuturilor colului uterin datorate infecțiilor , modificărilor hormonale sau tumorilor.
Factorii comportamentali ce măresc substanțial riscul apariției cancerului de col uterin sunt: fumatul, partenerii sexuali multipli, debutul timpuriu al vieții sexuale, boli cu transmitere sexuală. Infecțiile cu Paplilomavirusul uman tulpinile 16,18 și 45 cresc probabilitate de a face cancer de col; 70% din tumori au fost asociate cu HPV 16, 18 sau 45.
În fazele inițiale este asimptomatic. Ulterior pot să apară sângerări anormale, dureri pelvine, secreții anormale.
În formele incipiente țesuturile bolnave sunt decupate cu ansa diatermică, sub control colposcopic( LEEP ). Intervenția durează aproximativ 10 minute, recuperarea este rapidă, fertilitatea este păstrată. În cazul în care displazia afectează și canalul cervical se practică așa-nimuta ” conizație”; acest tip de intervenție este minim invazivă, recuperarea fiind ușoară.
În cazurile avansate este insă necesară histerectomia Werthheim, cu excizia uterului, a ovarelor și a ganglionilor pelvini.
Imunoterapia este indicată în formele medii de boală, asociat cu alte tratamente. Vaccinarea împotriva Papilomavirusului uman, începută în urmă cu 14 ani a dat rezultate deoisebite în Australia, țara cu cea mai mică rata de cancer de col uterin.
Doamna doctor Corina Grigoriu, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București ne va explica de ce efectuarea testului PAP este atât de importantă pentru sănătatea femeilor, cât de des trebuie efectuat și care sunt măsurile elementare de disciplină ce asigură un organism sănătos.
O emisiune de Daniela Rei Vișan