REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
17 Aprilie 2021, 06:13
Sâmbătă 17 aprilie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural câteva teme focalizate asupra conceptului de ” Long Covid” dar și asupra leziunile precanceroase ale colului uterin. Vor fi alături de noi domnul doctor Cristian Falup-Pecurariu Șeful Secției de Neurologie a Spitalului Clinic Județean Brașov, doamna doctor Daniela Ene de la Secția de Chirurgie II transplant a Spitalului Clinic Sfânta Maria din București și doamna doctor Corina Grigoriu Șef de Lucrări la Universitate de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Pandemia cu virusul SARS-Cov-2 continuă să solicite la maximum sistemele medicale din toate țările lumii. De curând a fost descris așa-zisul sindrom de ” Long-Covid” ce grupează o diversitate de simptome respiratorii, neurologice, cardiovasculare. România face parte dintr-un studiu internațional focusat asupra acestor probleme alături de USA, Italia și Mexic.
Domnul conferențiar Cristian Falup-Pecurariu ne va vorbi despre contribuția Facultății de Medicină de la Brașov la acest studiu internațional și ne va sintetiza principalele simptome neurologice pe care le-a întâlnit la 3-6 luni de la infecția acută. Oboseala prelungită, fizică și psihică este un simptom frecvent; tulburările de concentrare, diminuarea memoriei de scurtă durată , insomnia severă asociată cu stări de somnolență diurnă întregesc tabloul clinic al convalescenței pacienților cu forme medii de Covid.
Doamna doctor Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Secția de Chirurgie II a Spitalului Clinic Sfânta Maria din București ne va explica câteva posibile remedii pentru pacienții cu sindrom meningeal post Covid. Durerea de cap și durerea localizată în zona osului sacru a întâlnit-o frecvent în perioda de convalescență a multor pacienți. Este o durere puternică, în zona cefei, care nu cedează la medicația obișnuită, masaj sau aplicarea locală de creme. Poate fi explicată prin afectarea membranei fibroase, groase (dura-mater) ce înveșește creierul și măduva spinării( alături de pia mater și arhnoidă). Aplicarea locală de căldură, de minimum 5-7 minute și manipularea ușoară a spatelui, prin mișcări de lateralitate și balans au avut rezultate remarcabile.
Oboseala cronică poate fi explicată parțial și prin anemia feriprivă înregistrată la pacienții care au luat concentrații mari de zinc în fazele acute ale bolii; fiind vorba de același tip de receptori la nivelul mucoasei intestinale ( pt fier și pentru zinc), administrarea unei concentrații mari de zinc ( la debutul infecției cu virusul SARS-Cov-2) scade absorbția intestinală a fierului. Suplimentele alimentare cu fier și dieta bogată în fier ameliorează progresiv stările de oboseală cronică descrise în perioada de convalescență post Covid.
***
Cel de al treilea subiect pe care vi-l propunem la Radio România Cultural sâmbătă 17 aprilie 2021 este legat de depistarea formelor de îmbolnăvire precanceroasă ale colului uterin. Doamna doctor Corina Grigoriu Șef de Lucrări la Universitate de Medicină și Framacie Carol Davila din București ne va explica importanța efectuării periodice a testului Babeș Papanicolau (PAP).
Nefiind un test invaziv sau dureros, frotiul PAP oferă informații extrem de prețioase despre citologia colului uterin. Asociat cu testul de depistare a Papilomavirusului uman(HPV) poate salva mii de vieți omenești. Prezența fenotipului HPV 16,18 ,45 crește semnificativ riscul de cancer de col. Această formă de cancer, depistată în fazele incipiente ale displaziei poate garanta vindecarea în proporție de 100% .
O emisiune de Daniela Rei Vișan