REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
16 Ianuarie 2021, 06:30
La un an de la raportarea primelor cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov-2 s-au înregistrat aproximativ 94.000.000 de persoane care au contactat acest virus la nivel mondial. Peste 2.005.000 au pierdut lupta cu această boală. Aproximativ 67.000.000 s-au recuperat; sunt înregistrate cam 25.000.000 de cazuri active. În România până la acestă oră au fost raportate 685.000 de cazuri, peste 17.000 de decese și aproximativ 615.000 de pacienți recuperați. Din numărul total de infecții 1,9 % au fost reprezentate de infectările personalului medical.
Evoluția bolii a fost mai dificilă la persoanele cu diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, obezitate sau tulburări imunitare severe. Am încercat să surprindem aceste aspecte în mai multe ediții ale emisiunii REConCHILLiant.
Sâmbătă 16 ianuarie 2021 de la ora 14,30 vom discuta la Radio România Cultural despre protejarea complexă a organismul împotriva infecțiilor de curente.Sunt măsuri de igienă medicală, fizică și mentală, dar nu numai atât; descriu practic o atitudine de viață sănătoasă, de armonizare a diverselor paliere ale vieții noastre, de respectare a ritmurilor de funcționare ale organelor ce ne alcătuiesc corpul.
Vor fi alături de noi domnul Miron Bogdan profesor consultant la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și doamna doctor Daniela Ene fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.
În ediția din 5 decembrie 2020 am discutat cu domnul profesor Miron Bogdan despre particularitățile infecției cu virusul SARS-Cov-2. Insistam atunci asupra câtorva semne clinice ce particularizează acest tip de infecție comparativ cu virozele de sezon caracteristice fiecărui an . Pentru că debutul virozelor respiratorii este asemănător, l-am rugat domnul profesor să ne nuanțeze câteva elemente clinice specifice, pe care le vom prezenta în rezumat și în ediția din 16 ianuarie 2021a emisiunii REConCHILLiant. În infecția cu virusul SARS-Cov-2 este descrisă frecvent o stare de astenie generală, de oboseală persistentă ce apare încă din perioda de incubație a virusului, înainte de instalarea febrei sau a tusei. Durerile osteo-articulare și musculare, durerile de cap, faringita, starea de disconfort gastric completează tabloul clinic. Lipsa mirosului sau a gustului, raporatate la 30% din pacienți sunt considerate semne caracteristice infecției cu virusul SARS-Cov-2.
Boala se răspândește cu precădere prin picături de salivă, atunci când vorbim strănutăm sau tușim. Din acest motiv purtarea măștilor de protecție este o măsură elementară de prevenire a răspândirii acestei boli. Dozele zilnice de vitamina C și vitamina D3 măresc rezistența organismului.Din studiile clinice efectuate până în prezent se estimează că aproxiamtiv două treimi din pacienții cu COVID aveau un nivel de vitamina D3 diminuat. Din acest motiv administareazilnică de 2000 UI de vitamina D3 este considerată o măsură eficientă de creștere a rezistenței organismului la infecții. Respectarea orelor de somn, efectuarea cu regularitate a unor exerciții fizice ușoare și o dietă echilibrată reprezintă câteva măsuri elementare de autoprotecție la îndemâna fiecăruia dintre noi.
În ultimele luni s-a constatat accentuarea unor suferințe cauzate de măsurile de distanțare fizică necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Modificarea stilului de lucru, șomajul, închiderea teatrelor, cinematografelor a sălilor de concerte, mediatizarea în exces a știrilor îngrijorătoare , reducerea semnificativă a contactelor și întâlnirilor directe face-to-face au dus la apariția diverselor forme de depresie și anxietate. Consultul psihologic sau ședințele de psihoterapie reprezintă o alternativă și un sprijin legitim pentru aceste persoane.
***
Spre deosebire de epidemiile anuale de gripă, infecția cu SARS-Cov-2 lasă sechele mai grave și mai persistente, mai ales în cazul persoanelor care au avut forme medii și severe de boală. Mulți dintre ei au nevoie de programe recuperare speciale, pentru a -și ajuta plămânii să funcționeze cât mai aproape de parametrii normali, dar și pentru a recupera pierderea musculară provocată de repaosul prelungit. Ar trebui menționat faptul că în imobilizările de lungă durată se pierd zilnic aproximativ 0,5% din masa musculară.
Doamna doctor Daniela Ene fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București ne va explica importanța abordării holistice în actuala pandemie. Educarea tusei pare o cerință neașteptată. Reprezintă însă primul pas în recuperarea post-COVID. Chintele de tuse dese și chinuitoare pot duce la apariția unor microleziuni la nivelul parenchimului pulmonar. Dacă se supra-adaugă unor sechele inflamatorii și fibroase semnificative, vulnerabilitatea plămânului respectiv devine foarte ridicată. Există manevre foarte simple ce pot fi aplicate de fiecare dintre noi. Tapotarea ușoară a cutiei toracice pentru a facilita desprinderea și eliminarea mucusului de la nivelul arborelui bronșic scurtează semnificativ perioada de convalescență a bolnavilor.
Reeducarea miscărilor respiratorii, utilizarea conștientă a mișcărilor diafragmatice, pot îmbunătăți calitatea respirației. Dieta ușoară, fără produse ce fermentează ușor sau care sunt digerate cu dificultate, favorizează eliminare mai ușoară a toxinelor prin intermediul limfei. Masajul ușor al spatelui și al tălpilor cu o minge de tenis sau un baston, mobilizează mai multe grupe musculare, dar și descărcări neuro-endocrine cu efect benefic asupra organismului.
Sănătatea este un bun de neprețuit. Merită să investim noi înșine în păstrarea sau redobândirea ei!