REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și Dumitru Horia Ionescu
12 Iunie 2021, 06:12
” Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.
Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”
I Corinteni 6.12
Sâmbătă 12 iunie 2021 de la ora 14,30 vă propunem o reîntâlnire cu teologul Dumitru Horia Ionescu de la Editura Herder din Freiburg.Vom aborda câteva teme mai puțin dezbătute la noi în țară privind unele aspecte etice și teologice generate de această pandemie.
Încă de la apariția primelor cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars-Cov-2 au existat în spațiul public anumite temeri legate de originea acestuia. Au fost lansate diverse ipoteze privind geneza sa și răspândirea accidentală pe întreg globul.
Indiferent de rezultatul anchetelor aflate în derulare în diverse state ale lumii, costul imens al acestei pandemii obligă oficialitățile să reevalueze anumite aspecte legate de dezvoltarea extraordinară a tehnologiilor și de dorința omului de a pătrunde și de a stăpâni tainele materiei.
Există încă polemici privind avortul, eutanasia, clonarea, fertilizarea in vitro, energia atomică. Adeseori unele teme capătă și o anumită coloratură politică.Fiecare pas al științei, fiecare taină deslușită poate ridica următoarea întrebare: va fi oare folosită în sprijinul umanității și al vieții sau ar putea fi manipulată și transformată într-o unealtă a morții?
Avem oare dreptul să limităm și să monitorizăm cercetarea științifică din anumite domenii sau ar trebui să încurajăm depășirea granițele cunoașterii cu orice preț în speranța unor avantaje viitoare?
Pot înlocui roboții sau tehnologiile de vârf comunicarea umană?
Avem dreptul să impunem anumite măsuri cu repercusiuni medicale sau psihologice atunci când membrii unei comunități preferă să se autoizoleze? Cât de mult putem influența viața privată a oamenilor? Legat de problemele inerente ale vieții celor de lângă noi, care este linia de demarcație între discreție și nepăsare?
Am putea considera manipularea genetică ca un gest de ofensă la creația lui Dumnezeu?
Există o interpretare actuală a mitului lui Prometeu?
Putem marca anumite ” zone roșii” ale comportamentului uman în ultimele luni? Ce ”portret” uman și social s-ar creiona?
Putem redefini apropierea și grija față de ceilalți oameni? Ce rol ar putea avea Bisericile și mass-media în acest sens?
Sâmbătă 12 iunie 2021 de la 14,30 Dumitru Horia Ionescu ne va oferi la Radio România Cultural o perspectivă inedită asupra unor aspecte etice și teologice generate de pandemia cu virusul Sars-Cov-2.
O emisiune de Daniela Rei Vișan