Reconchiliant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Profesor Doctor Mircea Penescu
08 Mai 2022, 07:03
Duminică 8 mai 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Doctor Mircea Penescu Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit impactul pandemiei asupra pacienților cu boli renale cronice, un subiect delicat, mai puțin abordat, dar care și-a pus însă amprenta decisiv asupra multor familii. Semnele inițiale de afectare renală sunt nespecifice o bună perioadă de timp; treptat apar modificări ale diurezei, micțiunii, edeme, paloare tegumentară și a mucoaselor, oboseală la efort, inapetență, anorexie, greață și chiar vărsături. Boala cronică renală determină modificări metabolice generale care influențează semnificativ și activitatea sistemului imunitar. Din acest motiv acești pacienți sunt mai sensibili la infecții dar și mai vulnerabili în ceea ce privește evoluția unor boli cronice . În perioada pandemiei aproximativ 30-40 % din pacienții dializați care au contactat virusul Sars-Cov-2 au pierdut lupta cu boala; cei care au supraviețuit necesită în continuare o monitorizare foarte atentă și un regim de viață foarte riguros.
În ultimele luni se discută tot mai mult despre complicațiile cardiovasculare, neurologice, psihiatrice, metabolice ale bolii. Au fost descrise frecvent palpitații, pusee hipertensive și miocardite de severitate ușoară și medie. Sunt raportate recent din ce în ce mai multe cazuri de diabet apărute după infecția cu virusul Sars-Cov-2.
Vulnerabilitățile sistemelor medicale din întreaga lume au fost mai evidente în această perioadă. În România o mare parte a pacienților cu boli cronice care necesitau monitorizare și tratament periodic au avut enorm de suferit în ultimii doi ani datorită blocării spitalelor din motive epidemiologice.
Dacă luăm în calcul și consecințele economice, sociale, culturale și educaționale ale pandemiei putem înțelege amploarea suferinței .
La nivel global numărul victimelor răpuse de virus a depășit numărul victimelor din cel de Al Doilea Război Mondial. Efectele însingurării, alienării, dependența de spațiul virtual, modificarea profundă a tipului de predare și a modului de a lucra nu pot fi încă suficient cuantificate. Rănile săpate în sufletele oamenilor încă nu s-au vindecat, motiv pentru care este încă nevoie de solidaritate umană, de eforturi active de a găsi energii pozitive.
Câteva astfel de soluții ne propune și domnul Profesor Doctor Mircea Penescu, un medic emerit și un fin cunoscător al muzicii; el este și muzician în Orchestra Medicilor pe care o și conduce. Având o dublă înțelegere asupra bolii dar și a vindecării, recomandările sale ne pot ajuta să regăsim soluții individuale, concrete care să alunge suferința trupească și sufletească.
O emisiune de Daniela Rei Vișan