Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Simona Ruță
05 Noiembrie 2023, 06:51
Duminică 5 noiembrie 2023, de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Simona Ruță, Prorector pentru cercetare științifică al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Profesor Universitar și șef al disciplinei de Virusologie, șef departament Viroze emergente din cadrul Institutului de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau” din București.
Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit Congresul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București aflat la a XI- a ediție, desfășurat la Palatul Parlamentului în perioada 26-28 octombrie 2023, fiind considerat cel mai important și cel mai amplu eveniment medical al anului. La cele peste 150 de prezentări de top ale specialiștilor au participat aproximativ 18.000 de medici și studenți la medicină, având șansa de a se racorda, chiar și simbolic, la cele mai importante tendințe de cercetare din întreaga lume.
” Educație, Inițiere, Excelență. Perspective interdisciplinare” a fost motto-ul Congresului ce marchează un moment important de nuanțare a modului în care este percepută medicina viitorului. S-a discutat în mai multe sesiuni despre” medicina participativă”, ”medicina personalizată” și despre ”perspective multidisciplinare”, vădindu-se astfel o nouă abordare a practicii și cercetării medicale.
Una dintre sesiunile ce au oglindit contextul geopolitic, medical și social deosebit a fost cea intitulată ” Evoluția bolilor infecțioase în contexte de război și tulburări climatice.” S-a discutat cu acest prilej despre criza refugiaților, despre reapariția unor boli considerate ca fiind eradicate pe teritoriul Europei. In 2021 a fost raportat un caz de paralizie flască acută, fapt ce a ridicat nenumărate probleme privind actuala vaccinare antipoliomielitică cu virus atenuat.
Există strategii europene și mondiale de microlimitare a infecțiilor cu virusurile hepatitice, mai ales în rândul grupurilor înalt vulnerabile. Descoperirea unui tratament nou, ce acționează asupra procesului de replicare virală a virusului hepatitic C transformă acestă boală cronică de temut, într-o ”afecțiune vindecabilă în proporție de 95%”, subliniază doamna doctor Simona Ruță.
Tot în această ediție veți putea afla despre strategia națională de sănătate ce include mai multe tipuri de screening, de la cancerul de sân, col uterin, colorectal, boli cardiovasculare sau metabolice.
De un interes deosebit s-a bucurat sesiunea focalizată asupra oncolizei virale, ce continuă în mod simbolic cercetările lui Constantin Levaditi și Ștefan Nicolau despre ” vectorii virali oncolitici.”
Dezvoltarea în ritm alert a geneticii și a științelor omice, utilizarea tehnologiilor genomice, proteomice și transcriptomice ar putea rescrie anumite pagini din istoria medicinei, aducând un beneficiu considerabil în tot mai multe zone ale terapiei medicale. Una din sesiunile care au ilustrat aceste tendințe s-a intitulat ” Genetica medicală în interacțiune cu alte specialități”. Impactul geneticii asupra modului în care răspundem la diverse boli, dar și la alte provocări ale lumii contemporane a fost reluat în mai multe sesiuni ale congresului. În ce măsură factorii genetici își pun pecetea asupra oncologiei, transplantului, mobilizării organismului în sepsis, reacției organismului la stres, în obstetrică și ginecologie, în ce măsură genetica și epigenetica amprentează polimorfismul procesului de îmbătrânire ne va explica doamna dr. Simona Ruță.
O emisiune de Daniela Rei Vișan