Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 30 Iulie ora 21:00
30 Iulie 2022, 10:57
Realizator Magdalena Tara
Invitat special Compozitoarea Maia Ciobanu - Ediţie aniversară
Născută în 1952, Maia Ciobanu este absolventă a Universitatii Naţionale de Muzică din Bucureşti la secţia compoziţie, unde a avut-o ca îndrumatoare pe Myriam Marbe. Ca mulţi dintre colegii săi de generaţie, Maia Ciobanu a ales să se perfecţioneze apoi în cadrul celebrelor cursuri de vară de la Darmstadt, unde putea lua contact cu nume de referinţă ale artei componistice contemporane mondiale.
Membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Maia Ciobanu a primit mai multe distincţii şi premii pentru activitatea sa artistică, în care principal component este reprezentată de ipostaza sa de creator. În această calitate, Maia Ciobanu isi exprima constant interesul pentru muzica electronică, gen căruia îi sunt arondate foarte multe dintre lucrările sale (Concertul pentru pian şi bandă, Veni-va pentru clarinet şi bandă, etc.), fară a neglija genurile de tip clasic precum cel cameral, vocal-simfonic, coral, concertant sau muzica de balet.
Tot în slujba muzicii contemporane au fost puse şi celelalte activităţi ale Maiei Ciobanu precum înfiinţarea, în 1992, a formaţiei Alternative ce vizează integrarea muzicii contemporane într-un anumit program polistilistic ce alătura sunetele electronice de cele naturale, activitatea desfăşurată în fruntea Secţiunii Naţionale Române a SIMC, s. a.
Nu în ultimul rând, Maia Ciobanu are şi o intensă carieră didactică în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde preda cursuri privitoare la muzica şi relaţia sunet-mişcare în domeniul coregrafic.
Creaţia Maiei Ciobanu acoperă o varietate de genuri: simfonic, vocal-simfonic, cameral, vocal, electronic şi muzică de scenă. Compozitoarea Maia Ciobanu abordează sincretismul într-un mod original, cuvântul, imaginea şi mişcarea fiind mijloacele prin care sunetul ajunge la semnificaţia sa finală. Lucrările din programul concertului de sâmbătă sunt graitoare pentru acest concept. Lucrările compozitoarei Maia Ciobanu sunt cântate peste tot în lume. Maia Ciobanu a realizat inregistrări în tară si străinătate şi a susţinut conferinţe la invitaţia unor universităţi din Elveţia, Germania, Suedia. Maia Ciobanu este Doctor în muzică, profesor universitar, fondator şi redactor şef al periodicului Contemporary Music, fondator, alături de Institutul Francez din Bucureşti, al Festivalului de muzică contemporană „Ascultă şi vei întelege. Intre anii 1995-2002 Maia Ciobanu a fost coordonator al Centrului de informare asupra muzicii contemporane-CIMC, preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a SIMC (2002-2003).