Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 24 Iulie 2021 ora 21,00 Realizator Magdalena Tara Invitat special Prof. Dr. Stephan Poen - ediţie aniversară
24 Iulie 2021, 06:44
Prof. Dr. Stephan Poen s-a născut în România, la 27 iulie 1956; a trăit și activat în Italia din anul 1987 și a revenit în țară în acest an, 2021.
Este medic foniatru, Doctor în Medicină într-un domeniu de activitate și cercetare interdisciplinară dintre Medicina Occidentală și Acupunctură cu disciplinele complementare.
A publicat comunicări științifice cu rezultate meritorii în premieră absolută efectuate în Italia și în lume împreună cu soția sa, marea artistă Elena Cernei.
Este și un artist liric (bariton) afirmat în teatrul liric și muzica vocal-simfonică. Periodic este invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri internaționale de canto din Italia (Concursul Internațional Vincenzo Bellini - Sicilia), România (Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée), Israel, USA, Brazilia și în multe țări europene.
A obținut titlul de Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București, cu lucrarea ”Sonologie și Sonosofie în Determinismul Tonal”.
A fondat domeniul de Estetică Vocală prin formularea unui sistem doctrinar în premieră absolută bazat pe cercetările și experiențele acumulate în propria activitate medicală și muzicologică; este profesor asociat de Estetică Vocală cu activitate didactică, master-uri și conferințe ținute în unele conservatoare italiene și în teatre lirice precum Teatro dell'Opera di Roma, Teatro Regio di Parma, Teatro San Carlo di Napoli dar și la Opera Națională din București; a ținut cursuri doctorale și la Universitatea Națională de Muzică din București; a ținut conferințe în Italia, Israel, USA, China, în țări europene dar și în România, la București și la Brăila în cadrul manifestărilor Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée din anul 2004 până în prezent.
Desfășoară de foarte mulți ani o amplă activitate de cercetare muzicologică și istorică dedicată vocilor românești afrmate în Italia din cele mai vechi timpuri până în prezent și ale căror date acumulate au fost prezentate în extrem de numeroase emisiuni radiofonice și de televiziune atât în Italia (RAI, Radio Vaticana) cât și în România (TVR, Societatea Română de Radiodifuziune - Radio România Cultural, Radio România Muzical - colaborator și corespondent permanent de 25 de ani); a oferit pentru România în premieră absolută date istorice și artistice de mare însemnătate pentru cultura națională despre personalitățile artistice
românești afirmate în teatrele italiene; are peste 50 de publicații de specialitate (Foniatrie, Muzicologie, Estetică Vocală).
Desfășoară o amplă activitate de profesor și consultant artistic și muzical pentru instituții artistice, de învățământ universitar și de impresariat artistic, în Italia și în lume; este un promotor puternic al culturii române și al școlii românești de canto în Italia și în lume prin întreaga activitate și prin pasiunea constantă cu care integrează interpretările artiștilor români în conferințe, master-uri și emisiuni de radio și televiziune pretutindeni.