Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 23 Aprilie ora 21:00 Realizator Magdalena Tara Eugen Cristea 70 - Jurnal de libertate
22 Aprilie 2022, 06:35
Eugen Cristea este actor de teatru și film, muzician si traducator.
A urmat studii teatrale, absolvind I.A.T.C. din București în anul 1976. În perioada 1976-1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara. Din 1980, joacă pe scena Teatrului Național din București.
În decursul carierei, a interpretat numeroase roluri de film, teatru de televiziune și teatru radiofonic. Este prezentator și realizator de emisiuni TV, regizează și compune ilustrația muzicală a unor piese de teatru.
Eugen Cristea a publicat un volum personal de proză și a tradus literatură beletristică.
Este căsătorit cu actrița Cristina Deleanu.
Din anul 1961 are o activitate neîntreruptă în Radio: teatru radiofonic, emisiuni pentru copii (Salut voios de pionier, Clubul voioșiei), Unda veselă, recitaluri de poezie, cuplete muzicale, prezentare emisiuni muzicale (Estrada Duminicală; Sunetul muzicii, sunetul succesului), Emisiuni de S.F. și Parapsihologie (unele pe scenarii proprii, traduceri, adaptări).
Are o bogată activitate în televiziune, începând din 1961: joacă teatru de televiziune (piesele Arhipelagul Lenoir, regia: Constantin Dinischiotu; Mușcata din fereastră, regia: Olimpia Arghir), este prezentator și corealizator al emisiunilor “Feriți-vă de măgăruș!” (între anii 1990-1997), “Ghici cine vine la mine?” (1998-1999), “Ceaiul de la ora 5” (1996-1999) , “Kiki, Riki, Miki”, “Arca Marinei”, “Personalul de Costinești” (2001).
- Compozitor al ilustrației muzicale a pieselor: Autograf, Harababura , Campionul, Nero și Seneca
- Compoziții proprii pentru copii
- Caseta Country (compilație), cu două compoziții proprii
- Caseta Nu vă feriți de măgăruș!
- Caseta Soldat căzut din iubire – casetă de autor, versuri George Arion, compoziții originale – Eugen Cristea.
- Concerte cu propria trupă de folk-rock-blues Atelier la Terasa Actorilor, Casa Eliad (mai multe recitaluri), Cercul Militar, apariții la TVR1, TVR2, Tele7abc, Prima, Antena 1, Festivalul folk: Om bun (1999 și 2000).
- Concerte cu trupa Harvest of Soul, concerte la Piranha, Pub 18, Strada de Vară (2001), Buftea.
Carti publicate
- Vînzătorul de zîmbete, editura Eikon, Cluj
Traduceri
- Mașinăria rock and roll, de Norman Spinrad
- Trecând prin flacără, de Norman Spinrad
- Îngerii cancerului, de Norman Spinrad
- Cuvinte către revoluționari, de Ernesto Che Guevara
- Integrala Roger Zelazny (din limba engleză)- 10 volume: Nouă prinți din Amber, Armele din Avalon, Semnul Unicornului, Mâna lui Oberon, Curțile Haosului, Atuurile Morții, Semnul Haosului etc
Este Societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
I-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.