Povestiri din studioul artelor - ediţie specială Sâmbătă 18 Decembrie ora 20:30
18 Decembrie 2021, 07:00
Invitati:
Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan
Eleodor Gh. Bistriceanu
Vasile George Dâncu - Directorul Editurii Scoala Ardeleana
Lucrarea 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗹𝗶𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗠𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲𝗶 împlinește 40 de ani de la apariție, prilej cu care Editura Școala Ardeleană o publică acum în ediție aniversară. Conține 𝘖𝘱𝘪𝘯𝘪𝘪 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘭𝘪𝘨𝘦𝘯𝘵̦𝘢 𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘦𝘪, semnate de oameni de știință, critici și istorici literari, publiciști, jurnaliști, și o Postfață de Mircea Bărbuceanu, aflându-se la cea de-a IV-a ediție, revizuită și adăugită. În 1992, cartea a fost distinsă cu Premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Române.
𝗗𝘂𝗺𝗶𝘁𝗿𝘂 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻-𝗗𝘂𝗹𝗰𝗮𝗻:
„Sunt eu însumi surprins de «longevitatea» acestei cărți, pe care Editura Școala Ardeleană o publică acum în cea de-a IV-a ediție.
Au trecut 40 de ani de la prima sa apariție, în 1981. Evident, din respect pentru cititori, fiecare dintre aceste ediții a fost completată cu noile achiziții științifice impuse de evoluția cunoașterii. Încercând o explicație a acestui fenomen, cred că succesul unei cărți nu este datorat doar meritelor autorului, ci și conținutului favorabil în raport cu momentul apariției și cu nevoia de informare a publicului cititor. Există scrieri care nu mor niciodată pentru că sunt într-o continuă consonanță cu aspirațiile permanente ale sufletului omenesc. Marile opere ale omenirii sunt un argument. Sunt, pe de altă parte, creații, între care aș putea include și «Inteligența Materiei», menite să aducă o orientare nouă, necesară unui moment de tranziție, o altă motivare a gândirii într-un timp bine determinat. În ordinea inteligentă a Universului, avem cu toții un rost și, în definitiv, suntem autori la marea operă a existenței. Autori în sensul consacrat al termenului sau nu, de vreme ce existăm, suntem interdependenți și necesari Universului. Important este să conștientizăm acest mare adevăr. Iată de ce am bucuria de a-mi exprima recunoștința față de toți cei care împărtășesc sentimentul de a fi.
Suntem aici, în acest colț de Univers, expresia ultimă a evoluției. Mâna unui arhitect inteligent și nevăzut ne-a desprins din lut și ne-a construit după un plan din care transpare unicitatea sursei, treaptă cu treaptă, până la nivelul creierului capabil să se gândească pe sine. Tot ceea ce s-a întâmplat, pentru noi s-a întâmplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite și triste care ne-au precedat și cauza celor ce ne vor urma. Noi suntem cei ce lăsăm în urmă splendorile spiritului și ruinele nimicniciei, pentru că omul este singura ființă de pe Terra căreia i s-a dat să se implice în demersul naturii prin extensia inteligenței sale. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trăi pur și simplu, nu poate avea doar o existență pasivă. Cu sau fără voia sa, el se implică în fizica Universului. Prin gânduri, prin acțiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Când adevărul acesta ne va pătrunde, abia atunci, în clipa astrală a devenirii noastre, se va aprinde în noi lumina inteligenței ce s-a regăsit pe sine după o lungă rătăcire pe cărări de Univers.”
În Colecția Noua Spiritualitate a apărut volumul „Inteligența animalelor. O introducere prin experimente” de Eleodor Gh. Bistriceanu. Cu o prefață semnată de Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan. Pe copertă: Gustav Klimt, „Copacul vieții”, 1905.
Cartea scrisă de Eleodor Gh. Bistriceanu este o adevărată enciclopedie care ne vorbește, pe baza experimentelor științifice, despre universul cognitiv, nebănuit de interesant, al lumii fără grai articulat. Ea este rezultatul unui lung travaliu intelectual efectuat cu o remarcabilă cultură și cu inteligență, cu o afecțiune și o devoțiune de o rară noblețe pentru toate ființele cu care coabităm pe această planetă. Scriind această carte, intenția autorului este aceea de a stabili o relație de respect între noi și animale, de a înțelege o parte din misterul lor, care, indiscutabil, este și al nostru. Neînțelegerea rostului lor a avut consecințe iremediabile, prin dispariția multor specii de animale. Dacă nu vom ține seama de aceste avertismente, ultima specie care va dispărea, spun toți comentatorii acestui fenomen, va fi cea umană. Citiți cu răbdare această carte minunată, care vă va marca și vă va transforma profund. (Dumitru Constantin-Dulcan)
* * *
În ultimele decenii, tot mai multe studii efectuate asupra animalelor arată că acestea sunt dotate cu capacități cognitive formidabile, la care nu s-ar fi gândit nimeni în urmă cu 50 de ani. Problema inteligenței animalelor este una cu mult mai subtilă decât ar putea să pară la prima privire, aceasta cerând un efort remarcabil de inteligență și de imaginație din partea cercetătorilor angajați în acest studiu. Lumea animalelor, ca și aceea a plantelor, constituie o imensă galaxie, poate infinit mai complexă decât aceea astronomică. În loc să ne propunem, ca specie, să colonizăm alte planete, ar fi mai bine să ne propunem mai întâi, cu umilință, cu smerenie, să înțelegem ființele care ne înconjoară pe planeta noastră și să le ocrotim cu mare grijă, pentru a putea păstra minunile biodiversității actuale. (Eleodor Gh. Bistriceanu)