Azi la Radio România Cultural: Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 20 iulie ora 21
20 Iulie 2019, 06:00
Realizator Magdalena Tara
Invitat special Liviu Jicman Directorul General al Muzeului National Cotroceni
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/povestiri-din-studioul-artelor-invitat-special-liviu-jicman-directorul-general-al-muzeului-nationa/
Liviu Jicman Directorul General al Muzeului Național Cotroceni, este de profesie economist, absolvind, în anul 2004, Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine – secția în limba germană – din cadrul Academiei de Științe Economice (A.S.E.) din București. Ulterior, în anul 2014, a absolvit și Facultatea de Drept din cadrul Universității București.
Anterior funcției actuale de director general al Muzeului Național Cotroceni, a deținut funcția de vicepreședinte la Institutul Cultural Român, în perioada 2013 – 2016. A activat profesional în cadrul Ministerului Culturii (respectiv în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național) ca director de cabinet al ministrului, apoi în calitate de consilier. Ca reprezentant al Ministerului Culturii, iar mai apoi al Institutului Cultural Român, a fost membru al Consiliului Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), organism consultativ în problematica evaluării, selectării și finanţării proiectelor culturale.
Până în anul 2012, a lucrat la Teatrul „Masca“ din București în cadrul departamentului de PR și organizare. În cadrul administrației publice centrale, a mai lucrat, din anul 2005, la cabinetul Ministrului Sănătății, fiind atestat ca manager de spital ca urmare a absolvirii cursului de specialitate organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Spitalicesc (2006), și ca evaluator de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (2010), dar și în cadrul ANRP, în calitate de consilier. În iunie 2012 este ales în funcția de Consilier Local în cadrul consiliului Local Sector 6, funcție deținută până în octombrie 2013.
A fost bursier al Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului sur-place, participant în cadrul programului „ACYPL – American Council for Young Political Leaders“, organizat de departamentul de Stat al S.U.A. în parteneriat cu Fundaţia Pentru Pluralism (februarie 2006, S.U.A.), coordonator al programului de conferințe Alexandru Paleologu, organizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann ș.a.
În perioada februarie – iunie 2007 a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare, fiind absolvent al acestuia cu lucrarea Occidentalizarea și modernizarea României.
În 2013, în publicația „Criza economică sau economia de criză“ (Editura Universitară) i-a apărut articolul „Industriile creative și poziția acestora pe piața economică în perioada de criză“.
Miercuri, 10 iulie 2019, Muzeul Național Cotroceni a aniversat 28 de ani de la înființare.
Cu ocazia Zilei Muzeului Național Cotroceni, în spațiile medievale ale muzeului, a avut loc vernisajul expoziției de colaje cu titlul “București, orașul în matricea otoman-orientală”, realizată de arhitectul Dan Lăcătuș și curatoriată de conf. dr. Cătălin D. Constantin și ing. arh. Ionel Motoc. Proiectul expoziţional urmăreşte evidenţierea evoluţiilor arhitectonice ale Bucureştiului, a influenţelor sau a suprapunerilor unor elemente foarte diferite, din epoci diferite, pe o matrice iniţială impusă istoric şi cultural de către conjunctura politică a Balcanilor Evului Mediu. Expoziția a fost vernisată pentru prima dată la Istanbul, la Küçük Mustafa Pașa Hamamı, marcând astfel și cei 140 de ani de relații diplomatice și culturale româno-turce. La Muzeul Național Cotroceni, ineditele lucrări vor putea fi văzute de vizitatori în perioada 11 iulie – 31 august 2019.Vernisajul din 10 iulie a fost urmat de un recital sustinut de violoncelistul Adrian Naidin.