Scriitorul Cătălin Pavel: „Cititul este ca aerul, pe cât de impalpabil, pe atât de fundamental”
11 Iunie 2024, 13:59
Orașul vorbește astăzi cu scriitorul Cătălin Pavel despre cel mai recent volum al său, „Muntele cu uși”. Cartea a fost publicată de editura Humanitas Junior, iar ilustrațiile sunt realizate de Oana Ispir.
Cătălin Pavel a subliniat importanța cititului pentru copii, afirmând că autorii români au responsabilitatea de a oferi literatură autohtonă tinerilor cititori. A menționat totodată necesitatea ca literatura pentru copii să fie vibrantă și originală, reflectând experiențele personale și sociale ale acestora.
„E minunat să avem traduceri din literatura universală pentru copii, dar e grozav să le dăm și ceva scris de oameni copilăriți aici, crescuți aici, întorși aici, pentru că cine scrie în română oferă, cred, copiilor români un aer mai sănătos sau un aer necesar.”
Părinții au un rol crucial în modelarea comportamentului copiilor prin exemplul personal. Cititul împreună încă de la o vârstă fragedă este esențial pentru a încuraja interesul copiilor pentru literatură.
„Părinții trebuie să citească pentru ca și copiii lor să citească. Părinții trebuie să trăiască intens și autentic pentru ca și copiii lor să trăiască așa.”
Lansarea cărții „Muntele cu uși” va avea loc pe 19 iunie la Librăria Humanitas Cismigiu, eveniment la care vor participa, alături de autor, ilustratoarea Oana Ispir și Oana Purice.
Cătălin Pavel este scriitor și arheolog cu studii doctorale la Oxford, Sorbona, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim și Universitatea din Hamburg. În prezent este conferențiar la Universitatea Ovidius din Constanța. La editura Humanitas a publicat mai multe volume de nonficțiune, iar cartea sa „Arheologia iubirii” a fost tradusă în mai multe limbi.
„Muntele cu uși”, o carte pentru copiii de 8 ani+, a devenit lider în topul vânzărilor Humanitas Junior la Bookfest.
În timpul aventurii prin "Muntele cu uși", Sara descoperă cele mai neobișnuite lucruri: ce simte o cămilă când mestecă gumă, cum au fost făcute primele fotografii color din lume în România și cum vorbește Tagor, copacul umblător. Alături de Rémy și domnul câine, Sara va învăța adevărurile cu adevărat importante abia la finalul aventurii: cum să aibă răbdare cu părinții ei și care este secretul îngrozitor al lui Orbikon, regele din Casa fără sfârșit.