Scriitoarea Ioana Nicolaie: "Producând un obiect cultural oricare ar fi el, ajungem să-i înțelegem mai bine alcătuirea." | PODCAST
31 Mai 2024, 13:13
Orașul se bucură, astăzi, de o întâlnire deosebită cu scriitoarea Ioana Nicolaie și trei tineri talentați de la Școala Germană Hermann Oberth: Sara Ștefania Petrescu, elevă în clasa a VI-a, și Ilinca Daria Dorobanțu și David Spoială, ambii elevi în clasa a VII-a.
Acești copii remarcabili au fost distinși cu premii la concursul de creație „Locuiește în poveste!” și au avut onoarea de a-și vedea lucrările publicate în prestigioasa revistă Ordinul Povestitorilor, ajunsă la numărul 17.
Scriitoarea Ioana Nicolaie a subliniat importanța revistei "Ordinul Povestitorilor", coordonată de Adina Popescu și publicată de editura Artur, care include cele mai bune texte scrise de copii din întreaga țară:
“Revista există demult, este o inițiativă nemaipomenită. Câți dintre noi au avut în copilărie șansa să-și vadă textele publicate? Eu n-am avut-o. Mi-aș fi dat pielea de pe mine să pot participa la astfel de concursuri, iar faptul că o editură, editura Artur, le face este nemaipomenit.”
Cei trei copii invitați au povestit despre începuturile lor în scris, motivațiile și experiențele lor legate de participarea la concursuri literare. Ilinca a vorbit despre cum a început să scrie împreună cu prietenele ei din clasa a treia și despre impactul cursurilor de scriere creativă la care a participat:
“Prima dată când am scris, eram undeva prin clasa a treia și vorbind cu prietenele mele, ne-a venit o idee: ne-am imaginat niște personaje și o poveste.Și ne-am zis, hai să o scriem, ca să nu o uităm și atunci când o să fim mai mari, să putem citi și să ne reamintim de clasele primare. De acolo s-a născut această pasiune pentru scris.”
David și Sara au povestit cum au început să scrie și cum cursurile de scriere creativă i-au ajutat să-și dezvolte abilitățile:
“Țin minte că prima dată când am început să scriu o poveste a fost atunci când de-abia învățasem să scriu literele și scriam doar cu majuscule,” și-a amintit David.
“Eu am început să scriu în clasa a doua o poveste, împreună cu o prietenă și ne-a plăcut. Am continuat să o dezvoltăm, să o facem mai bună. După ce am terminat-o, ne-am gândit că poate mai putem încerca una, după aceea am început să scriu pe cont propriu și așa am ajuns la cursurile Ioanei Nicolaie,” spune Sara.
Scriitoarea Ioana Nicolaie a subliniat importanța cursurilor de scriere creativă în școli, menționând că aceste cursuri nu doar ajută copiii să-și dezvolte imaginația și abilitățile literare, ci și contribuie la formarea unei culturi generale solide:
“Mi-aș dori să fie în toate școlile, să aibă copiii - în afară de orele de română - și niște ore în care se pot exprima artistic, așa cum la orele de arte plastică mai și pictează, să mai și scrie literatură, pentru că producând un obiect cultural oricare ar fi el,ajungem să-i înțelegem mai bine alcătuirea.”
“Sunt foarte, foarte importante aceste cursuri de scriere creativă, sunt foarte importante cultural vorbind, îi duce pe ei către lectură, îi învață să iubească literatura și aș vrea să fie nu doar la școală, în orice școală, ci și la universitate.”
Evenimentul de lansare a acestui număr special al revistei Ordinul Povestitorilor va avea loc pe 1 iunie, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2024.