Psihoterapeutul Yolanda Crețescu: „Nu putem opri viața, dar putem învăța să ne alegem bătăliile și să navigăm prin toate provocările ei”
16 Septembrie 2024, 14:21
Orașul vorbește cu psihoterapeuta Yolanda Crețescu despre cum combatem stresul revenirii la școală după vacanță sau la serviciu după concediu.
Yolanda Crețescu observă un fenomen amplu de accelerare a vieții. Trecem de la o criză la alta fără a ne lua timp pentru recuperare – fie că e vorba de pandemie, schimbări politice, război, crize financiare sau probleme educaționale.
„Este nevoie să ieșim din era lui prea mult și chiar să ne provocăm să intrăm în era suficientului.”
În contextul adaptării la grădiniță și la școală, Yolanda Crețescu atrage atenția asupra presiunilor sociale care îi împing pe părinți să aspire la statutul de „părinți perfecți”. Această tendință poate duce la hiperprotecție și la crearea unor așteptări nerealiste atât pentru părinți, cât și pentru copii.
„Noi am pierdut normalitatea și am uitat ce trebuie să facă o mamă, un tată, o grădiniță, o școală. Mutăm responsabilitatea dintr-o parte în alta și pare că nimeni nu-și mai face treaba cum trebuie. Mama este hiperprotectivă, tatăl este speriat de această hiperprotecție.”
Pentru a afla mai multe detalii despre începerea școlii și adaptarea la noi începuturi, fenomenul de suprastimulare a copiilor cu activități educative și impactul negativ asupra dezvoltării lor naturale, efectele unei educații stricte și performante asupra copiilor și importanța echilibrului între joacă și învățare sau dificultățile întâmpinate de părinți în alegerea școlilor potrivite pentru copiii lor, vă invităm să ascultați interviul realizat de Daria Ghiu cu Yolanda Crețescu.