Oana Drăgulinescu: „Sunt oameni care și-au schimbat complet destinele pentru a fi parte din povestea copiilor abandonați ai României”
15 Octombrie 2024, 13:47
Orașul vorbește despre expoziția EROI NECUNOSCUȚI care explorează istoriile fragile ale oamenilor obișnuiți, care în contextual dramatic al orfelinatelor din România anilor ’90, au ales calea lungă și grea a eroismului. Oameni care și-au abandonat confortul vieții lor din Franța, Anglia, Statele Unite și chiar Noua Zeelandă, pentru a avea grijă de copiii abandonați ai României. Unii au rămas zile sau săptămâni, alții ani sau zeci de ani. Și sunt și cei care au rămas aici pentru veșnicie, dorindu-și ca mormântul lor să fie aproape de copiii pentru care și-au schimbat tot sensul existenței.
Expoziția EROI NECUNOSCUȚI prezintă zece portrete ale acestor oameni, printre care Monica McDaid, fondatoarea asociației O Nouă Viață din Siret, Olivia Harrison, fondatoarea Romanian Angel Appeal, și prințesele Marina Sturdza și Ecaterina Caradja, care și-au dedicat viețile pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor din orfelinatele României.
„Muzeul nostru s-a construit în jurul istoriilor dramatice ale copilor abandonați în România, începând cu 1966, de la Decretul 770, dar printre aceste povești se află și aceste memorii senzaționale ale unor oameni care în 1990, aflându-se în diverse colțuri ale lumii, în Statele Unite ale Americii, în Noua Zeelandă, în Franța, în Anglia, au văzut imaginile copiilor din România, din căminele spital și au venit fiecare cum au reușit, gândindu-se să sprijine cumva. Unii au sprijinit pentru o zi sau o săptămână, au venit cu celebrele convoaie de ajutoare, alții, practic, nu au mai plecat niciodată și-au schimbat total viețile. Am colectat aceste povești fabuloase ale unor oameni care erau fotografi, asistente medicale, farmaciști, chiar și două prințese, oameni care probabil au atins viețile a zeci de mii de copii și partea senzațională a poveștii este că ei nu erau conectați la acel moment cu nimic de România.”, spune Oana Drăgulinescu, fondatoarea Muzeului Abandonului, în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Unul dintre exemplele memorabile este cel al unei profesoare din Scoția, care, impresionată de situația copiilor de la un centru din Siret, a revenit în România cu o echipă de voluntari și a renovat complet instituția.
„Există și istoria a doi farmaciști, Sandy și Bruce Tanner, care au avut grijă de copiii de la Nicorești. Sandy Tanner este înmormântată lângă mormintele copiilor de la Nicorești. Realmente o viață dedicată până la capăt unor copii necunoscuți de către niște eroi necunoscuți.”
Expoziția EROI NECUNOSCUȚI a Muzeului Abandonului poate fi vizitată gratuit până pe 27 octombrie la Arcub Hanul Gabroveni, între orele 12:00 și 20:00.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.