Melania Medeleanu: „Fiecare zi, e Zi de Bine” | PODCAST
13 Martie 2024, 15:45
1 din 4 seniori din orașele României trăiește în singurătate. Conform datelor INS pentru anul 2023, populația României continuă să îmbătrânească. Sunt peste 3,7 milioane de persoane care au +65 de ani, iar aproape 2 milioane dintre ele au rămas singure - și-au pierdut deja partenerii, au divorțat sau nu s-au căsătorit niciodată.
„Dacă nu mai ai cu cine să comunici, te închizi în casă și asta înseamnă și o sănătate deteriorată. Ce ne dorim este să-i ținem pe bunicii și pe bunicile noastre cât mai multă vreme activi, să caute și să găsească un sens pentru tot ce le-a mai rămas de trăit”, a spus în emisiunea Orașul Vorbește Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației Zi de Bine, care în luna aprilie a anului 2024 strânge bani pentru NEpierdute, un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
„Îmbătrânirea ne fură multe. Somnul. Sănătatea. Siguranța. Sensul zilei. Starea de bine… și astea-s numa’ alea care încep cu S. Trecem prin viață fără manual de instrucțiuni. Și după o vârstă chiar nu te mai învață nimeni ce-i normal și ce nu. Toate merg puse pe seama vârstei și nu-i chiar așa. Oare câte dintre lucrurile pierdute le putem recupera? Pe câte le putem face NEpierdute?”
La Centrul Comunitar Zi de BINE, 50 de senioare participă la ateliere de pictură, croitorie croșetat, la șezători, la cursuri de dans, la lecții de limbi străine, pun țara la cale cu prieteni noi, își regăsesc sensul vieții.
Melania Medeleanu a povestit despre NEpierdute și despre Zi de Bine în emisiunea Orașul Vorbește, realizată de Daria Ghiu.
NEpierdute e promisiunea Asociației Zi de Bine că pune într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea.
Dacă ai și tu un părinte, un bunic, un vecin care nu prea mai iese din casă, poate că ar trebui să planificați o vizită la Centrul Comunitar Zi de BINE. Îl găsiți pe str. Uranus nr 150, et 1, București (0725 565 375).
Dacă vreți să ajutați, aflați cum o puteți face aici: https://www.zidebine.ro/proiecte/nepierdute/