Ilustrată din Amsterdam - Este vremea florilor din bulbi

07 Aprilie 2025, 09:30
Ca în fiecare primăvară, Olanda este brăzdată de covoare infinite de flori. Lalele, narcise, zambile și multe alte flori din bulbi își arată frumusețea lumii în toate formele și culorile. Celebrul parc Keukenhof, deschis la mijlocul lunii martie, este și el în floare. Pentru Olanda, sezonul cel mai aglomerat din punct de vedere turistic este exact această perioadă a florilor din bulbi. Spațiul virtual este invadat în aceste zile de fotografii cu câmpurile înflorite din Olanda. Covoare nesfârșite de culoare, fotografiate și filmate din toate unghiurile. Un tur cu bicicleta în jurul acestor câmpuri în culori vii te face să uiți de toate. Dar cât de atrași au fost pictorii de aceste priveliști? Pe cât de admirate sunt astăzi câmpurile înflorite, pe atât de ignorate au fost în trecut de pictorii olandezi. Pictorii școlii de la Haga, activi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, considerau această explozie de culoare un kitsch. Griul și sobrietatea domină picturile născute în această perioadă. Se pare că primul care a pictat câmpurile a fost Vincent van Gogh, dar nu lalele, ci zambile.
Lui Van Gogh nu îi plăceau lalelele. Într-una dintre scrisorile trimise lui Theo, Vincent spunea că „...îmi mențin părerea că mulți dintre bogații care cumpără tablouri scumpe dintr-un motiv sau altul nu o fac pentru valoarea artistică pe care o văd în ele - ei nu percep diferența dintre lalea și tablou pe care tu și cu mine o vedem - ei, speculatorii și nerozii blazați, și mulți alții, ar cumpăra și acum lalele, ca și în trecut, dacă asta le-ar conferi prestigiu.”
Van Gogh asocia lalelele cu lăcomia celor care au speculat pe piața din secolul al XVII-lea, lăcomie care a dus la declanșarea primei crize economice din lume. Claude Monet, însă, nu a fost frământat de astfel de gânduri. Monet a fost fascinat de covoarele nesfârșite de flori. În cele trei ocazii în care a vizitat Țările de Jos, a pictat șase pânze cu câmpurile înflorite. Un tablou al lui Monet este și astăzi o imagine perfectă pentru o campanie de marketing menită să atragă turiști: o moară de vânt, un canal și un câmp înflorit. Una dintre aceste șase pânze face parte astăzi din colecția Muzeului van Gogh.
Claude Monet, Câmp de lalele lângă Haga, ulei pe pânză, 66 x 81,5 cm, © Muzeul Van Gogh, Amsterdam.
Inspirați de Monet, mulți pictori olandezi și nu numai au început să privească altfel aceste câmpuri: au fost atrași de geometria lor, dar și de culori, exact ceea ce a respins Școala de la Haga. Un exemplu este pictorul american George Hitchcock, care a fost cel mai important elev al Școlii de artă din Egmond, aflată sub influența impresioniștilor. Unul dintre tablourile lui – Tulip Culture – a câștigat un premiu la Salonul de la Paris din 1887: o pictură vibrantă, în care o femeie se bucura de razele soarelui într-un câmp de lalele. Impulsionat de succesul acestei lucrări, Hitchcock a realizat o serie întreagă inspirată de aceleași câmpuri colorate.
George Hicthcock, Tulip culture, 1887, 113.7 x 166.4 cm, Fine Arts Museum of San Francisco. © Wikipedia
De aici până la abstract și arta conceptuală nu a fost decât un pas. În primăvara anului 1987, artistul francez Daniel Buren a creat din lalele fâșii înguste și lungi în parcul Keukenhof, cel mai puternic instrument de marketing pentru cultivatorii de bulbi de flori. Astăzi, câmpurile sunt o sursă de inspirație pentru fotograful amator și, desigur, atracția turistică numărul unu a Țărilor de Jos.
Autor: Claudia Marcu