Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
17 Decembrie 2024, 13:56
Romanul emblematic „Sînt o babă comunistă!” de Dan Lungu va fi citit integral de autor, în premieră absolută, la Radio România Cultural. Lectura va fi difuzată în format foileton, atât on-air, cât și online, între 6 și 10 ianuarie 2025, de la ora 12.00.
Invitat la Orașul vorbește, Dan Lungu i-a povestit Dariei Ghiu despre această experiență inedită, pe care a descris-o drept un maraton emoționant și provocator. Prin lectura integrală, autorul a încercat să surprindă intonațiile și logica Emiliei, personajul central al romanului, inspirat dintr-un interviu sociologic autentic.
“E o experiență ciudată, evident. Nu am exercițiul ăsta, am exercițiul lecturii pe câteva fragmente, câteva minute. Aici, a fost un maraton. Și îmi auzeam cumva vocea mea, dar și vocea bătrânei. Și asta m-a ajutat într-un fel. Pentru că la baza romanului stă un interviu făcut cu o bătrână nostalgică, și atunci când am scris am avut tot timpul în urechi vocea ei. Asta m-a ajutat ca, acum când am citit cu voce tare întregul roman, cumva să încerc să reproduc intonațiile și logica bătrânei în inflexiunile vocii. Nu știu dacă mi-a reușit, pentru că, într-adevăr, nu sunt actor de meserie, și actoria e o meserie grea, chiar foarte grea. Am încercat să o fac cât pot eu mai bine, cu atât mai mult cu cât sunt mare iubitor de radio.”
Cartea a cunoscut multiple vieți: a fost transformată într-o piesă de teatru, un film regizat de Stere Gulea și a fost tradusă în numeroase limbi. În funcție de cultură, romanul a fost perceput diferit. În Europa de Est, experiențele nostalgice sunt similare, dar în țări precum Italia sau Spania, discuțiile s-au centrat pe regimul Franco sau Mussolini. În Turcia, lansarea a atras chiar și membri ai Partidului Comunist, care au dorit să dezbată soarta comunismului în România.
“Un lucru pe care l-am învățat în toate aceste întâlniri cu ceilalți a fost că nostalgia, pe care noi o vedem predominant legată din trecut, are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește. Și atunci când nu se regăsește în acest viitor colectiv, se retrage în trecut, și, de fapt, nostalgia, în mod paradoxal, e un fel de speranță care se întoarce în trecut.”
Dan Lungu consideră că lectura integrală a romanului la radio va oferi o nouă perspectivă asupra acestuia și va conecta publicul cu această poveste, într-un moment de reflecție asupra nostalgiei și a influenței sale în societatea contemporană. Evenimentul reprezintă o oportunitate de a readuce romanul în atenția publicului, consolidându-i relevanța culturală și artistică.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.