Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Carașova, principala așezare românească locuită de croați
22 Octombrie 2024, 17:19
Împreună cu Silvia Teodorescu, partenerul nostru de călătorie, și Dorinel Hotnogu, realizator de proiecte și acțiuni culturale la Caraș-Severin, vă invităm să descoperiți Carașova, principala așezare românească locuită de croați.
Carașova se află în Banatul de Munte, la poalele Cheilor Carașului și este parte a Parcului Național Semenic - Cheile Carașului, o zonă ideală pentru drumeții și explorarea peșterilor. Aici se regăsesc peșteri renumite, precum Peștera Comarnic, iar zona face parte din traseul ecoturistic Via Transilvanica.
“În Parcul Național Semenic Cheile Carașului e o zonă cu foarte, foarte multe peșteri, un rai pentru iubitorii peșterilor. Aș aminti numai Peștera Comar, cea mai mare peșteră din Banat, dar toată zona este și pe traseul Via Transilvanica, poate cel mai important traseu ecoturistic din România.”
“Casele din zonă sunt foarte, foarte interesante. Găsim case vechi de peste 100 de ani, mai mici, cu ferestre mici, vopsite în albastru. În același timp, găsim și case de 70-80 de ani, care au cu totul alt specific, sunt cu ferestre mai mari, sunt mai impunătoare. Acestea au un element specific Banatului de Munte, au sub poartă o cameră de intrare a oaspeților, acoperită, cu pod, practic o legătură între casa din dreapta, unde se locuia, și casa din stânga, unde era bucătăria, anexele gospodărești. Aceste case edificate în anii ‘50-’60 au brâie multicolore din ceramică, cu motive tradiționale, specifice zonei, inspirate din cămășile bărbaților sau ale femeilor din zonă.”
În zonă se mai pot explora locuri deosebite precum: biserica veche, monument istoric din centrul Carașovei, construită în jurul anului 1700; Izvorul Sfintei Marii, un izvor sacru situat sub un munte, cu un altar în aer liber unde au loc procesiuni, Grădina de lavandă Carașova, o grădină de lavandă restaurată, situată pe dealuri, care oferă o experiență rurală autentică.
Comunitatea păstrează încă tradițiile și portul croat, cu femei care poartă baticuri specifice, iar gastronomia include preparate speciale, precum sarmalele și carnea de oaie gătită în stil tradițional.
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!