Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Călătorie prin satele de poveste ale României
28 Ianuarie 2025, 13:49
Împreună cu Silvia Teodorescu, partenerul nostru de călătorie, și Laura Vereha, inițiatoarea proiectului Călător în bascheți, vizităm câteva dintre cele mai frumoase sate din România, fiecare cu un farmec aparte, tradiții unice și peisaje impresionante.
Călătoria noastră începe din Bucovina, în satul-muzeu Ciocănești, unde casele sunt decorate cu motive tradiționale ce amintesc de ouăle închistrate. Cu peste 600 de astfel de case, satul a fost inclus în topul celor mai frumoase și colorate localități europene. Aici, vizitatorii pot descoperi nu doar arhitectura tradițională, ci și gastronomia locală, cu preparate precum păstrăvul învelit în cetină și ciorba ciocăneșteană cu hribi și păstrăv afumat.
“E o zonă de poveste, cu peisaje ireal de frumoase, cu oameni foarte frumoși și cu case decorate cu motive tradiționale, care și astăzi sunt păstrate la fel ca acum 70 de ani când a început această tradiție.”
Pornim apoi spre Hoghilag, un sat din județul Sibiu, supranumit „paradisul tuberozelor”, datorită celor peste 6,5 hectare cultivate cu aceste flori parfumate. Între lunile august și septembrie, satul se transformă într-un loc de poveste, iar vizitatorii pot intra liber în curțile localnicilor pentru a admira și cumpăra flori sau produse artizanale. De asemenea, Hoghilag are o arhitectură tradițională frumoasă și o biserică fortificată, situată în apropiere de Biertan.
Un alt loc foarte frumos este Rimetea, din județul Alba, un sat de la poalele Munților Trascău, adesea comparat cu un peisaj elvețian. Rimetea, renumit pentru casele sale albe cu mușcate roșii la ferestre, a primit premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural, fiind singura localitate din România care se bucură de această distincție.
“În comună, în total, s-au restaurat peste 140 de case, cea mai veche având peste 200 de ani. Ce este special la Rimetea? Se spune că soarele răsare de două ori aici. Prima dată răsare după Piatra Secuiului, se ascunde câteva ore după creastă și apoi răsare iar, din culme.”
În final, ajungem în Banatul Montan, în satele cehești Gârnic, Ravensca, Bigăr și Eibenthal, locuri izolate, dar de o frumusețe aparte, unde limba cehă este încă vorbită pe ulițe, iar în magazine se poate plăti în coroane cehești. Vizitatorii pot participa la festivaluri tradiționale, pot explora cascadele spectaculoase ale Văii Nerei și se pot bucura de preparate gastronomice autentice. Aceste sate sunt o destinație inedită pentru cei care vor să descopere o cultură diferită în inima României.
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!