„Amintiri din temnițele comuniste” – o lume înfricoșătoare pe care o descoperim prin mărturiile supraviețuitorilor | PODCAST
12 Decembrie 2023, 14:38
Jurnalista Anca Mateescu a realizat, în perioada 1993-1996, interviuri cu supraviețuitori ai lagărului comunist pe care le-a difuzat la Radio România Cultural.
Editura Casa Radio a publicat recent aceste interviuri într-un audiobook (carte şi CD). „Amintiri din temniţele comuniste” ne invită să devenim martori ai istoriei recente zbuciumate din urmă cu nu atât de multe decenii, istorie şi istorii încă purtătoare de urmări adânci şi de accente grave pentru prezent.
«Duduie Anca, de ce nu faci niște interviuri cu noi, foștii deținuți politici?» - De la această întrebare, pe care a primit-o în 1991 de la istoricul literar și folcloristul Ovidiu Papadima, începe Anca Mateescu povestea întâlnirilor și interviurilor cu supraviețuitorii lagărului comunist.
Mărturiile cuprinse în acest audiobook sunt doar o mică parte din zecile de interviuri pe care jurnalista Radio România Cultural le-a făcut, pe parcursul a zece ani.
« A fost foarte greu. Atunci nu eram conștientă, dar acum îmi e foarte clar. Când le-am reascultat, m-au trecut toate amintirile și toate emoțiile. Era greu, dar eram foarte tânără și am cunoscut lumea asta, înfricoșătoare și inedită, încetul cu încetul, treptat», spune Anca Mateescu în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Mărturiile supraviețuitorilor infernului concentraţionar românesc din anii comunismului sunt reunite, în forma lor audio şi ca transcrieri de pe benzile magnetice originale conservate în Arhiva Sonoră a Societăţii Române de Radiodifuziune, pe CD şi în volum.
Sunt interviuri-document despre ce s-a întâmplat – mai rău, dar adesea şi mai bun, ca experienţă spirituală – în închisori şi în lagărele de muncă, cu cei deţinuţi împotriva vieţii şi voinţei lor: personalităţi culturale, persoane titrate şi persoane din diverse pături sociale, judecate şi condamnate ca „duşmani ai poporului” de „dictatura proletariatului”.
Îi veţi asculta şi veţi citi, astfel, despre suferinţele, pătimirile şi experienţele lor în închisori, în lagărele de muncă şi în camerele de anchetă, pe Ovidiu Papadima, Ion Omescu, Adrian Marino, Teohar Mihadaş, Dumitru Mircescu, Sorin Tulea, Annie Samuelli, Ion Jovin, Andrei Ciurunga, Arşavir Acterian, Dumitru Stăniloae, Cicerone Ioniţoiu, Nicolae Carandino, Ioan Popescu Loredan, Micaela Ghiţescu, Vasile Ţepordei şi Alexandru Paleologu.
Despre pagini de viaţă şi întâmplări la limita verosimilului şi despre personalităţi şi atitudini fascinante la întâlnirea cu istoria.