Fluturii lui Cupidon - Invitată: Tatiana Morari, psiholog și psihoterapeut
Introspecții, duminică, 16 februarie 2025, ora 18.30
![Fluturii lui Cupidon - Invitată: Tatiana Morari, psiholog și psihoterapeut](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F15%2F47539%2Fc177-94a0398e-17396189677ba25feb.jpg&w=960&h=540&c=1)
15 Februarie 2025, 13:18
Când lovește săgeata lui Cupidon, primul lucru pe care îl simte proaspătul îndrăgostit e senzația de fluturi în stomac. Dar nici nu se dezmeticește bine, că obrajii îi iau foc, se împiedică, se bâlbâie și abia poate rosti un „bună“, mai mult șoptit. Primele clipe ale iubirii nu sunt mult diferite de la o persoană la alta, chiar dacă unii reușesc să controleze cât de cât partea vizibilă a acestora. Vârsta și experiența își pot spune cuvântul, însă nu e o regulă. Ce ni se întâmplă atunci când ne îndrăgostim, cum ne afectează iubirea? Discutăm în emisiunea Introspecții, duminică, 16 februarie, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Tatiana Morari, psiholog și psihoterapeut. Realizator Daniela Vasile
„Fluturii lui Cupidon: Ce ni se întâmplă atunci când iubim?
Iubirea este mai mult decât un sentiment – este o forță care ne transformă mintea, corpul și sufletul. De câte ori nu ne-am întrebat de ce inima începe să bată mai tare când vedem persoana iubită, de ce apar acei fluturi în stomac sau de ce, chiar și în cea mai frumoasă poveste de dragoste, uneori ne simțim vulnerabili și temători? De la miturile romantice și săgețile lui Cupidon, până la furtuna de hormoni, emoții și gânduri care ne modelează fiecare relație, iubirea este un proces complex, profund și fascinant. Dar cum ne afectează cu adevărat?
Iubirea ne atinge în toate dimensiunile ființei noastre. O simțim în corp, atunci când dopamina ne face euforici, adrenalina ne accelerează bătăile inimii, iar oxitocina ne leagă mai profund de celălalt. O trăim prin emoții, ca un adevărat rollercoaster între entuziasm și teamă, între siguranță și vulnerabilitate. Ne schimbă mintea, modul în care gândim și percepem realitatea, uneori idealizând, alteori punându-ne față în față cu propriile temeri și nesiguranțe. Dar cum putem păstra echilibrul între pasiune și sănătate emoțională?
De multe ori, confundăm sentimentul iubirii cu relația de cuplu. Credem că, dacă iubim, atunci totul ar trebui să meargă de la sine, dar realitatea este mult mai complexă. Iubirea este un sentiment, spontan și profund, care ne leagă de celălalt, dar o relație este o construcție – una care necesită comunicare, compromisuri, maturitate emoțională și dorința de a crește împreună. Poți iubi profund pe cineva și totuși să ai o relație dificilă. La fel, o relație stabilă și echilibrată nu este neapărat sinonimă cu iubirea pasională pe care ne-o imaginăm.
Iubirea ne definește, ne provoacă, ne transformă și, uneori, ne vindecă. Dar pentru a o trăi în mod autentic, trebuie să învățăm să o separăm de proiecțiile noastre, de așteptările nerealiste și de presiunea de a găsi "relația perfectă". Tocmai de aceea, avem mereu nevoie de o discuție sinceră despre iubire – nu doar despre cum o visăm, ci despre cum o trăim cu adevărat, cu toate frumusețile și provocările ei.”
(Tatiana Morari, psihoterapeut)