Societatea românească în perioada interbelică. Invitată, lector univ. dr. Daniela Popescu
Idei în nocturnă.Pagini de Istorie - Marți 26 noiembrie 2024, ora 21.10
26 Noiembrie 2024, 09:00
Trăim vremuri în care cunoașterea istoriei este parcă mai importantă decât oricând pentru a înțelege lumea în care trăim. Desigur, ideal ar fi să ne apropiem cât mai mult de adevărul sau adevărurile istoriei. Pentru asta însă evenimentele trecutului trebuie plasate și analizate în contextul epocii în care s-au produs și interpretate cu evitarea simplificărilor și cu bună credință. Nu intenționăm desigur să dăm rețete nici profesioniștilor în cercetarea trecutului, pe ei îi invităm în studioul emisiunii și nici ascultătorilor noștri. Vom spune doar că efortul de a ne apropia de o înțelegere cât mai corectă a vremurilor mai vechi sau mai noi ne ajută să ne apărăm de manipulările care abundă în zilele noastre.
Vom vorbi în această seară despre Marea Unire și mai ales despre România Întregită.
Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de sud a Arcului de Triumf ne oferă o excelentă sinteză istorică : „DUPĂ SECOLE DE SUFERINȚE CREȘTINEȘTE ÎNDURATE ȘI LUPTE GRELE PENTRU PĂSTRAREA FIINȚEI NAȚIONALE, DUPĂ APĂRAREA PLINĂ DE SACRIFICII A CIVILIZAȚIEI UMANE, SE ÎNDEPLINI DREPTATEA ȘI PENTRU POPORUL ROMÂN, PRIN SABIA REGELUI FERDINAND, CU AJUTORUL ÎNTREGII NAȚIUNI ȘI GÂNDUL REGINEI MARIA”. Iată şi textul celei de pe frontonul fațadei de est: „GLORIE CELOR CE PRIN LUMINA MINTEI ȘI PUTEREA SUFLETULUI AU PREGĂTIT UNITATEA NAȚIONALĂ”.
Spuneam că vom vorbi cu precădere despre România interbelică. O vom face încercând să luminăm aspecte mai puțin cunoscute, dar relevante, ale vieții sociale din această țară visată.
Societatea românească a trebuit să facă față, să rezolve, probleme noi. Ne vom referi la reformele sociale inițiate atunci, la compatibilizarea dar și modernizarea instituțiilor statului.
În jurnalul său, Mircea Eliade spunea cu mulțumire că generația sa, după realizarea proiectului Unirii, se putea dedica în întregime celui cultural. Ca parte a lui, ne vom referi la modul în care elita intelectuală a încercat să definească noua identitate de a fi român.
Cum arăta noua Românie ? O vom cunoaște mai bine vorbind despre noile subiecte apărute în spațiul public (revistele pentru femei, concursurile de miss etc.) dar și despre subiecte din viața internațională care conectau România la Europa postbelică. În context vom evoca evoluția presei în provinciile unite dar și noile subiecte care apar (caricatura politică, reclamele, edițiile aniversare ale unirii, industria cosmetică și farmaceutică care domină secțiunile spațiului publicitar, adaptarea mesajului lor în funcție de contextul social, etc).
Sperăm să vă înfățișăm o Românie altfel, mai colorată, mai vie, mai reală.
Vom încheia cu o comparație, sperăm inedită, între presa din Transilvania și cea din Vechiul Regat în reflectarea aniversarilor zilei de 1 decembrie.
Așadar o emisiune care are toate datele necesare pentru a fi interesantă. Fiți alături de noi!
Realizator, Dan Manolache