Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”
Invitat, acad Georgeta Filitti
07 Martie 2023, 19:38
marți 7 martie 2023, ora 21.10
Realizator, Dan Manolache
Am preluat pentru motto-ul emisiunii titlul celebrei cărți a lui Constantin Gane pentru că ne propunem să parcurgem timpul trecut evocând câteva figuri feminine care l-au ilustrat, vorbind însă și despre modă, relații sociale, conjuncturi politice. Vom stărui asupra secolului XIX și prima partea a celui trecut însă vom încerca să ne apropiem cît mai mult de vremea nostră vorbind desptre condiția femeii în comunism și post comunism.
Iată doar câteva nume celebre pe care le consemnăm în această scurtă prezentare.
Am putea începe de la...legendă. De la legenda Anei lui Manole care spune că sacrificiului ei îi datoram șansa să admirăm bijuteria arhitecturală care este mănăstirea Curtea de Argeș.
Dintre domnițele a căror voință a marcat vremea în care au trăit rămânând astfel în istorie dar și în literatură am putea evoca figura Doamnei Chiajna. Născută în Polonia pe la 1525, Despina, s-a măritat cu Mircea Ciobanul, sângerosul domnitor al Tării Românești. După moartea lui a incercat prin toate mijloacele să-și mențină fiii pe tronul părintelui lor. O vreme combinațiile ei financiare au avut succes la Poartă însă a căzut în dizgrația turcilor și a fost exilată la Alep unde s-a ocupat cu negustoria și țesutul. A murit în 1588 și este înmormântată la Galata.
Ne-am putea opri și la frumoasa Domnită Ralu care l-a convins pe tatăl său Caragea vodă sa amenajeze, in iarna anului 1817, un local ce a ramas in istorie sub numele de „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”.
Revoluția de la 1848 din Țara Românească aduce în prim plan cel puțin două figuri feminie, Ana Ipătescu dar și Mary Grant- Rosetti, muza lui Constantin Daniel Rosenthal care, în anul 1850, a folosit-o drept model pentru celebra pictură „România Revoluționară”.
În aceeași perioadă a trăit și Elena Negri, marea pasiune a lui Vasile Alecsandri, cea căreia i-a dedicate delicata poezie Steluța. Iată prima ei strofă:
„Tu, care esti perduta în neagra vecinicie,
Stea dulce si iubita a sufletului meu!
Si care-odinioara luceai atât de vie
Pe când eram în lume tu singura si eu!”
Desigur personalitățile feminine care au marcat acele vremuri sunt numeroase și domeniile în care s-au ilustrat, diverse. Nu vom continua enumerarea pentru că vă lăsăm plăcerea să le decoperiți în fermecătoarea prezentarea invitatei noastre ca un omagiun adus inteligenței, frumuseții și voinței celor care și-au impus personalitatea în timpuri în care statutul femeii era unul greu de înțeles pentru noi cei de astăzi.