Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol
26 Martie 2024, 08:25
Pagina de istorie vă invită să urmăriți în această seară o emisiune specială, cu invitații: dr. Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, Eugen Tomac, europarlamentar, dr. Brândușa Costache, șefa serviciului arhivă, bibliotecă și diseminare publicații al BNR și dr. Nadia Manea, expert principal, BNR. Specială prin conținut, dar mai ales prin actualizarea europeană a afirmării unui drept care, de peste un secol, ne este refuzat de Rusia bolșevică, URSS, în vremuri mai vechi, și de Federația Rusă în zilele noastre, retrocedarea tezaurului României „pus la adăpost” la Moscova în anii 1916 și 1917.
Să ne reamintim că la 13 ianuarie 1918, Sovietul Comisarilor Poporului a adoptat o hotărâre ce prevedea că „toate relațiile diplomatice cu România sunt rupte și de asemenea că „Fondul de aur al României care este deținut la Moscova este intangibil pentru oligarhia română. Consiliul Comisarilor ia asupra sa toată răspunderea pentru conservarea acestui fond și remiterea acestuia în mâinile poporului român”.
Din acest text se desprind cu claritate trei conclzii.
Prima este confiscarea abuzivă de către Rusia bolșevică a unor bunuri ce aparțineau patrimoniului românesc.
A doua concluzie este că statul sovietic se recunoștea implicit urmașul celui țarist devreme ce „Consiliul Comisarilor ia asupra sa toată răspunderea pentru conservarea acestui fond”. O recunoaștere ce purta între altele semnătura lui Lenin.
A treia concluzie este că noua putere de la Kremlin afirma că va proceda la „remiterea acestuia în mâinile poporului român”, e drept nu „oligarhiei române”. Constatăm însă că în peste un secol „măinile poporul român” nu au fost socotit niciodată demne de a primi înapoi bunurile de inestimabilă valoare trimise cu bună credință în Rusia aliată pentru a le feri de război.
Este vorba despre restituirea celor 91,5 tone de aur aparținând BNR și a tezaurui cultural din care doar o mică parte a făcut obiectul a două restituiri în 1935 și 1956.
Actualitatea emisiunii este dată de evenimentele care de curând s-au desfășurat la Bruxelles șu Strasbourg.
În ziua de 5 martie la Palatul Parlamentului European a fost vernisată expoziția organizată de Banca Naționala a României în colaborare cu europarlamentarul Eugen Tomac, intitulată „Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”.
Expoziția a prezentat, sub forma unor panouri, istoricul rezervei de aur a BNR evacuată la Moscova in decembrie 1916, cu toate documentele care garantau proprietatea Bancii asupra aurului și faptul că avea dreptul să îl recapete oricând dorea.
Pentru prima oara, europarlamentarii au putut vedea documentele originale ale predării aurului la Moscova, semnate de partea româna și de partea rusă, care atesta cantitatea exactă și numărul de monete și lingouri de aur ajunse la Moscova, cât și documente din arhivele ruse care atestă ce s-a intamplat cu aurul BNR după ce a fost confiscat de bolșevici, faptul ca nu a fost folosit pentru plata despagubirilor impuse Rusiei prin Pacea de la Brest-Litovsk sau că ar fi fost capturat de alb-gardiști ori de voluntarii cehoslovaci in Siberia.
Expoziția face parte din noua abordare anunțată de guvernatorul Mugur Isărescu în noiembrie anul trecut, prin care BNR își propune să prezinte opiniei publice si instituțiilor UE faptul că are un titlu de creanță perfect valabil si exigibil asupra Federatiei Ruse pentru acest aur.
BNR a susținut inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac de a trece prin Parlamentul European o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene să includă pe agenda relațiilor bilaterale cu Federația Rusă problema recuperarii rezervei de aur a BNR. În acest sens, BNR a suportat costurile de traducere si tiparire in limba engleza a volumelor : „The Romanian National Bank Treasure taken to Moscow and never returned ”– „Tezaurul Băncii Naționale a României confiscat de Moscova și niciodată returnat” (autor Cristian Păunescu) şi Romania’s Treasury and its Destiny. Arguments from the Russian Archives -„Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse” (autor Ilie Schipor), care au fost distribuite tuturor europarlamentarilor.
Rezoluția, votată cu largă majoritate de voturi pe data de 14 martie 2024, este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Povestea Tezaurului României sechestrat la Moscova este acum cunoscută în toată Europa.
Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme, a spus-o foarte clar în dezbaterea din 14 martie a Parlamentul de la Strasbourg: „𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧ă 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐠ă𝐭𝐢𝐭ă 𝐬ă 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐞 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐨𝐛ț𝐢𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐥𝐚ă 𝐚 𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬ău 𝐧𝐚ți𝐨𝐧𝐚𝐥.”
În textul documentului adoptat se precizează că demersul României de recuperare a tezaurului este perfect valabil din punct de vedere jurudic și argumentează afirmând că „rezervele de aur ale unui stat servesc ca un activ financiar crucial, oferind stabilitate monedei sale și întărind încrederea în puterea economică a națiunii”. În aceeași rezoluție se menționează cu claritate că „obiectele culturale însușite ilegal trebuie returnate, indiferent dacă au fost relocate în Uniunea Europeană sau exportate într-un stat din afara UE” și susține că „repatrierea tezaurului naţional românesc rămâne un caz special care impune o soluție specifică”, adică „un răspuns european personalizat”.
Pe parcursul emisiunii vom intra în legătură cu domnul Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR și autor al unei lucrări de referință privind tezaurul și vom aborda noua politică inițiată de BNR privind internaționalizarea acestui diferend în care dreptatea României este absolut evidentă, despre rezultatele colaborării BNR cu comisia de istorici româno-rusă, înființată cu mulți ani în urmă având numai reuniuni sporadice și fără eficiență. Vom vorbi și despre reacțiile pe care demersul românesc le-a provocat și despre așteptările previzibile în ce decurg după adoptarea acestui document de către Parlementul European.
În discuția pe care o vom avea cu domnul Euge Tomac, europarlamentar, de formație istoric, vom afla cum a apărut ideea acestui demers, cum a decurs colaborarea cu BNR, dar și care ar fi pașii de urmat în vederea finalizării retrocedării tezaurului românesc.
Vom dedica o parte importantă a emisiunii discuției cu cele două invitate de la BNR, doamnele dr. Brândușa Costache și dr. Nadia Manea, prezentării istoriei adevărate a acestui furt petrecut cu mai bine de un secol în urmă și demontării cu argumente istorice a pretextelor învocate de partea rusă, în vremuri mai vechi sau mai noi, pentru a justifica refuzul returnării către România a unui patrimoniu financiar și cultural de inestimabilă valoare.
Realizator: Dan Manolache.
Vă invităm așadar să ascultați o emisiune care are toate atuurile pentru a fi interesantă.
Fotografiile postate ne-au fost puse la dispoziție de serviciul mas-media al BNR.