Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Ștefan cel Mare, o clipă de glorie a istoriei noastre. Invitat, prof. dr. Sergiu Iosipescu
02 Iulie 2024, 09:30
Emisiunea din această seară se dorește a fi un omagiu adus marelui voievod Ștefan a cărui viață s-a săvârșit la 2 iulie 1504, așadar acum 520 de ani.
Iată două consemnări ale acestui moment:
„În anul 1504, în 2 iulie, marţi, ora 1 după răsăritul soarelui, din voia destinului, muri Ştefan, voievodul Moldovei, împovărat de lupte, bătrâneţe şi podagră. Natura îl făcuse norocos, isteţ şi viteaz. El alungase din Moldova pe regele unguresc Matia, bătut în oraşul Baia şi lovit el însuşi în trei locuri la spate. Tot el – minunată faptă – înfrânse cu o mână de oameni şi alungă cu ruşine pe sultanul Mahomed, care avea 120.000 de ostaşi. Tot el, cu arma în mână, alungase peste hotarele Moldovei pe regele polon Ioan Albert, călcând învoiala prin care i-a fost asigurată de mai înainte libera ieşire a acestuia din ţară. Tot el zdrobi, mai de multe ori şi respinse pe tătarii de dincolo de Volga şi pe cei din Crâm. O, bărbat triumfal şi victorios, care biruişi pe toţi regii învecinaţi ! O, om fericit, care te bucuraşi de toate darurile, câte natura altora numai în parte le dă : unii înţelepţi şi vicleni, alţii viteji şi drepţi, alţii iarăşi cu noroc împotriva duşmanilor. Tu singur le avuşi hărăzite toate laolaltă : drept-prevăzător, isteţ, biruitor al tuturor duşmanilor ! Nu degeaba trebuie socotit printre eroii secolului nostru”. Consemna cronicarul polonez Jan Dlugosz.
Cronicarul Grigore Ureche, la rândul său ne transmite peste veacuri un emoționant tablou literar al despărțirii moldovenilor de marele domn : „Iară pre Ştefan vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstire în Putna care, era zidită de dânsul. Atâta jale era, de plângea toţi ca după un părinte al său, că cunoştiia toţi că s-au scăpatu de mult bine şi de multă apărătură. Ce după moartea lui, până astăzi îi zicu sveti Ştefan vodă, nu pentru sufletu, ce este în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fostu om cu păcate, ci pentru lucrurile lui cele vitejeşti, carile niminea din domni, nici mai nainte, nici după aceia l-au ajunsu. Fost-au mai nainte de moartea lui Ştefan vodă într-acelaşi anu iarnă grea şi geroasă, câtu n-au fostu aşa nici odinioară şi decii preste vară au fostu ploi grele şi șovoaie de ape şi multă înecare de apă s-au făcut. Au domnitu Ştefan vodă 47 de ani şi 2 luni şi trei săptămâni şi au făcut 44 de mănăstiri şi însuşi ţiitoriu preste toată ţara”.
Domnia lui Ştefan, care a durat 47 de ani şi 3 luni, a rămas în istorie. Nu vom stărui asupra faptelor, în general bine cunoscute.
A fost Ştefan cu adevărat mare? Da, susţine Papa Sixtus al IV-lea care, lăudându-i lupta împotriva Porţii Otomane, vorbeşte despre înţelepciune, bărbăţie, strălucire….
A fost Ştefan cu adevărat sfânt ? Din nou da. Acelaşi Papă îl numeşte „atletul lui Hristos”. A fost el drept ? Cronicarul are îndoieli atunci când recunoaşte că „de multe ori la ospeţe, omora fără giudeţu”. Să nu privim însă faptele de demult cu exigenţa de multe ori absentă în evaluarea prezentului... Ceea ce cu siguranță a rămas peste timp este icoana sa, încă vie. Așa se face că ajutorul lui este invocat la vremuri de cumpăna aşa cum a făcut-o Mihai Eminescu:
“Ștefane Măria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Archimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija Sfinților
În seama părinților,
Clopotele să le tragă
Ziua ‘ntreagă, noaptea ‘ntreagă,
Doar s’a ‘ndura Dumnezeu,
Ca sa ‘ți mântui neamul tău!
Tu te ‘nalță din mormânt,
Să te- aud din corn sunând
Și Moldova adunând.
De-i suna din corn odată,
Ai s’aduni Moldova toată,
De-i suna de doua ori,
Îți vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toți dușmanii or sa piară”
Vom încerca, în cele 50 de minute ale emisiunii să discutăm despre o domnie rămasă în istorie ca fiind una glorioasă și despre un domn ce și-a căpătat statutul de erou.
Fără a intra în dispută cu mitul vom aduce în prim plan elemente importante pentru reconstituirea și înțelegerea unei epoci care de altfel i-a entuziasmat deopotrivă pe cunoscători și pe necunoscătorii vrăjiți doar de legendă.
Vă invităm să fiți alături de noi !