Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - „România, 1916 – 1941. O istorie politică”. Invitat, prof. univ. dr. Dennis Deletant
Marți 15 octombrie 2024, la Radio România Cultural, de la ora 21:10.
15 Octombrie 2024, 10:00
Vom vorbi în această seară despre o carte, „România, 1916 – 1941. O istorie politică”, apărută de curând la editura Humanitas. Autorul ei, distinsul profesor Dennis Deletant, ne oferă o lucrare despre perioada interbelică „ adesea văzută de mulți români, inclusiv de istorici, în mod nerealist”. Autor al unor importante cărți esențiale pentru înțelegerea istoriei contemporane a României, invitatul emisiunii noastre ne propune de accesată dată, la prima vedere, o lucrare de sinteză. După lectură însă putem spune că este în același timp și o interpretare critică a istoriei noastre interbelice. Vastitatea cunoștințelor, profesionalismul cercetătorului, folosirea unor documente edite dar și inedite, obiectivitatea cu care prezintă „oameni, fapte, întâmplări”, dau valoare unei cărți necesare pentru cei care, români sau străini, doresc să înțeleagă o epocă importantă a istoriei noastre.
Nu ne vom propune desigur pe parcursul emisiunii și cu atât mai puțin în această succintă prezentare, să ne referim în detaliu la conținutul cărții. Emisiunea va fi, ca de obicei o invitație la lectură, o invitație la formarea unei păreri proprii despre interbelicul românesc.
Vom încerca doar ca pe parcursul a 50 de minute să ne referim la marile probleme ale României perioadei 1916-1941 și urmând firul cărții, să surprindem câteva dintre evenimentele de referință ale acelor vremuri.
Ne vom opri mai întâi la scena politică a României între 1916 și 1920, când s-a produs întregirea țării, o perioadă pentru definirea căreia par potrivite cuvintele poetului britanic Seamus Heaney, așadar o perioadă în care „speranțele și istoria rimează”.
Vom continua referindu-ne la economie și societate în perioada interbelică și apoi la politica externă între 1918 și 1940, scena politică a anilor '30, cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei, arbitrajul de la Viena, Statul Național Legionar, dictatura militară, începutul participării Românie la războiul împotriva URSS.
Am enumerat capitolele unei cărți pe care o recomandăm cu toată căldură. Fiți alături de noi !