Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Nazismul, o dictatură născută din….democrație?
Invitat, prof univ.dr. Virgiliu Târău de la Facultatea de Istorie a Universității “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.
31 Ianuarie 2023, 06:27
marți 31 ianuarie 2023, ora 21.10
Realizator, Dan Manolache.
O emisiune din fonoteca Paginilor de istorie, reluarea celei din 31 ianuarie 2017.
„Mare sarbătoare. Acolo jos oamenii sunt in tumult……Sosesc torțele. Interminabil. Pana la 10. La Kaiserhof. Apoi la Cancelaria Reichului. Pana la 12. Inepuizabil. Un million de oameni s-au pus în mișcare. Bătrânul primeste onorul celor care marșăluiesc in fața sa. Hitler în clădirea vecină. Renastere!”
Cu aceste cuvinte descria Goebbels, la radioul de stat, marea manifestație de bucurie ce cuprinsese țara la 30 ianuarie 1933. Adolf Hitler devenise Cancelar al Reichului. Germania intra în umbra zvasticii. Reichul „milenar” avea să dureze însă…doar 12 ani. Dar cu ce costuri pentru germani și pentru întreaga umanitate! O experiență ingrozitoare pe care omenirea a plătit-o cu sânge și lacrimi. O experiență irepetabila? Iată doar una dintre intrebările pe care, de atunci, și le pune fiecare generație. Pentru a răspunde este cred necesar să răspundem la o alta. Cum a fost posibil? Cum a fost posibil ca o democrație, chiar și imperfectă, să nască o dictatură atât de dezumanizată si dezumanizantă? Vom incerca să dăm în emisiunea din această seara câteva posibile răspunsuri.
Vom analiza câtă democrație a existat in Germannia. Tradiția democratică în această țară era destul de scurtă. Inițial, introdusă de Bismarck, ea a avut doar rolul de a drapa dictatura unul cancelar și apoi a unui Kaiser. Au urmat Primul Război Mondial, pierdut de Germania, abdicarea Impăratului și instaurarea Republicii de la Weimar. Fondată in 1919, ea a încercat să adapteze vechile structuri noilor realități. Constituția votată în iulie era o versiune modificată a celei redactate de „cancelarul de fier”, locul kaiserului era luat de un președinte ales prin vot popular, care ca și predecesorul său imperial, avea puteri atat de extinse incât punea în umbră Parlamentul. Situația internă era foarte departe de stabilitate. Frustrări, demagogie, dar și o situație socială degradată de inflație, somaj, creșterea criminalității, povara datoriilor de război, marea criza ce s-a declanșat tocmai când lucrurile păreau ca merg spre bine, au condus la construirea unui edificiu democratic extrem de fragil. Vom urmări etapele agregării și ale dezagregării sale în emisiunea din aceasta seara.
Vă invităm așadar să ascultați, sau să reascultați, o emisiune despre un trecut dar care oferă lecții importante lumii de astăzi.