Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Invitat, dr. Ottmar Trașcă, șeful sectorului Istorie Universală și Relații Internaționale al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române
03 Decembrie 2024, 09:00
După încheierea Marelui Război pe harta Europei apărea nu un stat nou, România își avea de mult un loc respectat între statele continentului, ci o altă Românie ce își văzuse înfăptuit visul unității naționale. România Întregită avea o populație de aproximativ 18 000 000 de locuitori, față de 7 250 000 câți număra înainte de 1818, o suprafață de 295 049 km2, față de 137 000 km2 înainte de unire și comparațiile ar putea continua.
Era o țară ieșită dintr-un război în care o costase sute de mii de vieți și care îi ruinase economia. În plus Europa și lumea postbelică erau...altfel și firește era nevoie de un însemnat efort de adaptare. Marea provocare pentru țara noastră era însă de natură internă și anume, dincolo de redresarea economiei, trebuiau armonizate diferențele politice, sociale, culturale ce se manifestau cu evidență între provinciile reunite. De aceea am considerat important să consacrăm emisiunea din această seară României interbelice, o perioadă cuprinsă între 1918 și 1940, desigur neunitară, dar care este interesantă pentru a pune în evidență proiecte, realizări și eșecuri.
……O parte importantă a emisiunii va fi consacrată analizei vieții politice. Vom evoca succesiv perioada „brătienistă”, cea a Regenței, anii de domnie ai Regelui Carol al-II-lea și alunecarea țării către un regim autoritar. În context ne vom referi la câteva momente definitorii pentru fiecare „secvență” istorică a perioadei. Așadar vom vorbi despre alegerile din 1919, primele alegeri democratice, despre erodarea partidelor după anul 1930, alegerile din 1937, ascensiunea Gărzii de Fier etc.
…...Vom încadra desigur parcursul politic al României în contextul european al perioadei.
„Historia magistra vitae” spunea, poate și pentru noi, Cicero. Respectându-i înțetepciunea, vom încerca și noi să aflăm de pildă dacă istoria anilor ’30 ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim.
Realizator, Dan Manolache