Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Amenințarea războiului nuclear. O istorie a cursei înarmărilor de la Hiroshima și Nagasaki păna în zilele noastre. Invitat, col. Tudor Păcuraru, analist de politică externă
06 August 2024, 09:30
Se împlinesc chiar astăzi 79 de ani de la lansarea primei bombe nucleare asupra orașului japonez Hiroshima. Efectul a fost devastator, au pierit peste 80.000 de oameni, un sfert dintre locuitorii orașului. Ea a fost urmată de o a doua, lansată la Nagasaki. Începea astfel era amenințării nucleare. O amenințare care, de atunci, planează asupra omenirii.
Tocmai despre pericolul unui război nuclear, despre fluxurile și refluxurile înarmării, despre rațiune și inconștiență vom vorbi în emisiunea din această seară.
În prima parte a emisiunii vom vorbi despre evenimentele petrecute acum 79 de ani, despre lansarea celor două bombe și despre controversele începute atunci și continuate până astăzi.
În mai 1945 războiul European se încheiase însă Al doilea Război Mondial continua în Orient și nu se putea încheia decât prin capitularea Japoniei. O capitulare care însă, realitatea o arăta, nu putea veni decât la capătul unor lupte care presupuneau un număr uriaș de victime de ambele părți și distrugerea Japoniei.
Un dramatic avertisment pentru estimarea prețului pe care armata SUA l-ar putea plăti pentru scoaterea Japoniei din război a fost ocuparea celor 30 de km2 ai atolului Iwi Jima. Debarcarea pușcașilor marini s-a produs la 19 februarie 1945 iar ocuparea acestui petec de uscat s-a produs după aproximativ trei săptămâni. Pierderile au fost însă enorme. Americanii au înregistrat aproximativ 6.000 de morți și 17.000 de răniți în timp ce 22.000 de japonezi au căzut în luptă și doar 200 au acceptat statutul de prizonier.
„Proiectul Manhattan”, de construire a bombei atomice fiind încheiat s-a pus problema scurtării războiului și evitării unor însemnate pierderi umane, prin utilizarea noilor arme. Părerile au fost atunci împărțite. S-a susținut pe de o parte că descurajarea Japoniei impune apelul la un atac nuclear, iar pe de alta că încetarea necondiționată a războiului ar fi fost, din partea Japoniei, oricum doar o chestiune de zile.
Avem astăzi la îndemână „regula epilogului”, știm ce s-a petrecut atunci, știm cum au gândit și acționat aliații anglo-americani, care au fost interesele URSS, ce frământări se produceau la nivelul elitei militare și politice japoneze inclusiv poziția împăratului. Avem așadar elementele și distanța necesară pentru a analiza primul atac nuclear. Efectele lui devastatoare au avut drept consecință și faptul că, până acum, nu s-a mai recurs la folosirea acestei teribile arme.
Omenirea a trăit însă sub acest pericol care a avut de-a lungul timpului fluctuații despre care vom vorbi pe tot parcursul emisiunii.
În această succintă prezentare nu vom spune decât că vom urmări graficul sinusoidal al amenințării nucleare în vremea Războiului Rece, după căderea „cortinei de fier” când credeam că el este din ce în ce mai diminuat și astăzi când, din păcate s-a revenit la o retorică pe care o consideram proprie altor vremuri.
Fără a încerca să proorocim ce va urma, ne putem forma totuși o opinie cunoscând istoria și analizând prezentul. Este ceea ce își propune emisiunea din această seară.