Ialta…vrajbei noastre ! Invitat, dr. Cosmin Popa, cercetetor la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane
Idei în nocturnă.Pagini de Istorie - Marți 11 februarie 2025, ora 21.10. Realizator, Dan Manolache.
![Ialta…vrajbei noastre ! Invitat, dr. Cosmin Popa, cercetetor la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Romane](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F10%2F47453%2Fc177-0ad5a2c4-17392157961925b47b.jpg&w=960&h=540&c=1)
09 Februarie 2025, 09:00
De-a lungul timpului, foarte multe decizii politice și militare au fost justificate și în același timp combătute prin recurs la istorie. Se împlinesc chiar astăzi 80 de ani de la încheierea Conferinței de la Ialta. Acolo, în Crimeea pustiită de război, în palate cărora li se redase o strălucire de fațadă, Roosevelt, Stalin și Churchill s-au întâlnit pentru a discuta despre arhitectura lumii eliberate.
Erau liderii lor convinși că desenează un viitor al păcii și prosperității ? Cu siguranță Stalin dorea ca, măcar țările ocupate de Armata Roșie să intre în raiul comunism. Au rămas celebre cuvintele sale, o adevărată profesiune de credință politică : „cel care ocupă un teritoriu își impune propriul regim social”. Ce credeau cu adevărat Roosevelt și Churchill ? Președintele american afirma la ședința Congresului SUA din 1 martie 1945 că deciziile Conferinței de la Ialta „au pus capăt sferelor de interese, echilibrelor de forță și tuturor celorlalte abilități la care s-a recurs de-a lungul secolelor și care au eșuat întotdeauna”. La rândul său, Winston Churchill declarase în Camera Comunelor, cu doar două zile mai devreme „Conferința din Crimeea i-a găsit pe aliați mai strâns uniți ca oricând, atât în domeniul militar cât și în cel politic…Impresia cu care am rămas este că mareșalul Stalin și liderii sovietici doresc să trăiască într-o pace onorabilă și în egalitate cu democrațiile occidentale. Consider de asemenea , cuvântul lor un zălog în acest sens. Nu cunosc un alt guvern care să fie atât de fidel angajamentelor sale, chiar în detrimentul său, așa cum este guvernul sovietic al Rusiei. ” Naivitate, calcul politic ? Pragmatism, cinism ? Este foarte greu să descifrăm nuanțele influențate de timpurile dramatice în care se desfășurase evenimentul și de uriașa dorință de pace ce-i anima pe toți martorii și participanții la cea mai mare înfruntare din istoria lumii.
Ceea ce știm este că euforiei reale sau mimate atunci, i-au urmat. Căderea 1 cortinei de fier și decenii de război rece. Complet altceva decât viitorul promis în „Declarația cu privire la Europa eliberată” prin care aliații se angajau să-și coordoneze eforturile pentru a ajuta popoarele eliberate să-și restabilească viața lor politică și economică.
Vom vorbi despre ce s-a întâmplat la Ialta acum opt decenii. Atunci, de fapt, prin delimitarea sferelor de influență, soarta multor popoare a fost discutată și hotărâtă fără a se considera necesară ascultarea dorințelor lor.
Ne îndreptăm către o nouă Ialtă ? Semnalele ambigui ce vin de la Washington, pozițiile exprimate de UE sau China, interpretarea lor cu îngrijorare, frică sau bucurie. În funcție de cei care participă sau urmăresc desfășurarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, țin capul de afiș al știrilor și comentariilor din aceste zile. Așadar vom aborda și noi această temă în partea a doua a emisiunii având șansa să aflăm punctul de vedere al unuia dintre cei mai buni cunoscători ai problemei.
Așadar vă invităm să fiți alături de noi.