Izvoare de filosofie: De la „Arborele vieții” la viața contemporană. Estetică și filosofie în gândirea medievală franciscană
19 Ianuarie 2024, 18:00
Perioada medievală este una dintre epocile istorice ale filosofiei care încep, încetul cu încetul, să fie recuperate și revizitate de cercetătorii contemporani. Văzută în mod tradițional ca o perioadă a tehnicalităților logice și metafizice, precum și ca o perioadă în care gândirea filosofică a s-a rătăcit în dezbateri sterile, secolele întregi de filosofie medievală au fost aproape date uitării pe parcursul modernității. În ultimele decenii însă, filosofia medievală a început să fie redescoperită, cu ajutorul noilor instrumente de analiză filologică și filosofică, ca o perioadă fascinantă, în care filosofia este folosită în mod ingenios pentru a răspunde la întrebări care încă provoacă dezbateri, din diverse domenii ale cunoașterii, precum logica, epistemologia, estetica și, în mod surprinzător, filosofia mediului virtual.
Ediția Izvoarelor de filosofie din această săptămână este dedicată redescoperirii legăturii dintre artă, filosofie și estetică în mediul de gândire franciscan al secolelor XIII-XIV. Cu reprezentanți de seamă în tradiția filosofică universală, cum ar fi Bonaventura din Bagnoregio, Ubertino da Casale, John Duns Scotus, William Ockham, Ordinul Franciscan a modelat gândirea și cultura europeană de la începuturile sale, până în zilele noastre. În cadrul acestei comunități religioase și de gândire s-a dezvoltat însă și o foarte interesantă concepție estetică, ce a marcat evoluția artelor în genere, și a artelor figurative, în special, din spațiul cultural european.
Unul dintre motivele artistice centrale ale gândirii filosofice și esteticii franciscane, care va fi și tema de discuție principală a emisiunii noastre, este reprezentarea „Arborelui Vieții”, al cărui simbolism a fascinat gândirea filosofilor și teologilor de-a lungul întregului Ev Mediu, până în contemporaneitate. Care este legătura dintre artă, filosofie și teologie în mediul de gândire franciscan din secolele XIII-XIV? Care este rolul artei sacre în viața omului obișnuit? Cum sunt transpuse în artă simboluri încărcate cu sensuri filosofice și teologice, cum ar fi celebrul „Arbore al vieții”? Ce mai putem înțelege astăzi din arta și estetica franciscană a Evului Mediu?
Acestea sunt întrebările la care ne-am propus să răspundem alături de invitatul lui Cornel-Florin Moraru din această săptămână – Eugen Răchiteanu, preot al parohiei Preasfânta inimă a lui Iisus din Sinaia, doctor în filosofie al Facultății de filosofie și științe social politice din cadrul Universității Al. Ioan Cuza din Iași, lector al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București și autor al mai multor cărți și studii de specialitate, dintre care amintim Arta si estetica franciscana in secolele XIII-XIV. Explorări hermeneutice si comparative, un studiu insolit pentru peisajul cultural românesc, publicat în 2017 la Editura Fundației Academice Axis.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Conexiuni:
Blog - http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie