Patrimoniul național și colecțiile particulare
Dosar de patrimoniu - Luni, 20 ianuarie, de la ora 21.10
18 Ianuarie 2025, 09:21
“Sunt colecționar. Îmi plac gândurile vechi, uzate, cu zimți roșii ca o monedă antică. Îmi plac sentimentele vechi, parfumate și tari ca un vin de rasă. Îmi plac vorbele vechi, sonore ca o vioară ofilită. ” mărturisea, cândva, celebrul matematician Grigore Moisil. Cu siguranță că există și astăzi oameni care îi împărtășesc acest crez iar unii dintre ei, poate, izbutesc încă să pună adevăratele, eternele valori dincolo de orice mici și vremelnice ambiții personale.
Până la urmă fiecare dintre noi suntem răspunzători față de ceea ce am primit, așa cum fiecare dintre noi „colecționăm”, conștient sau nu, „Semne și Povești”, pentru a parafraza titlul unei expoziții curatoriată cu vreo câțiva ani în urmă de către colecţionara de artă. jurnalista și, nu în ultimul rând, specialista în etnologie Iulia Gorneanu. Colecția sa de ii, de o mare valoare patrimonială cuprinde veșminte autentice, cusute sau țesute manual, aduse din toate zonele țării, unele dintre ele datate încă de la începutul secolului al XX-lea. Bogatele semnificații ale însemnelor cusute pe ia românească revin în actualitate iar poveştile depănate în cadrul comunităţilor tradiționale devin astăzi poveşti universale. Cu atât mai mult cu cât, spre marea noastră bucurie, arta cămășii cu altiță este de peste doi ani recunoscută ca parte integrantă în cadrul bogatului patrimoniu UNESCO.
Luni, 20 ianuarie, începând cu ora 21.10, Radio România Cultural vă invită să deschidem împreună un nou „Dosar de patrimoniu”, dedicat de această dată satului românesc şi poveştilor sale extraordinare. Vom discuta cu invitata noastră, Iulia Gorneanu, despre semnele ascunse în iile de lucru, purtate în fiecare zi, în iile de duminică sau în cele ceremoniale, pentru nuntă sau botez, vom vorbi despre obiceiurile de iarnă, care mai sunt cunoscute şi respectate încă în multe zone ale ţării, vom afla în ce măsură a influenţat această lume a satului destinul de excepţie al membrilor Casei Regale. Vom vorbi, de asemenea, despre expoziţia deschisă în urmă cu câteva zile la Muzeul Satului, care expune obiecte ce au aparținut Reginei Maria, la 150 de ani de la nașterea sa, dar şi despre filmul „Enescu, jupuit de viu” prezentat exclusiv în cadrul premierelor de gală, în 30 de orașe ale țării, în prezența regizorului și a unor membri ai echipei, din această echipă făcând parte şi Iulia Gorneanu.
Vă aşteptăm aşadar, cu drag, luni seară, între orele 21.10- 22.00, la o nouă ediţie a emisiunii Dosar de patrimoniu, realizată de Bogdan Vișan!
Suntem, ca de obicei, on line și on air, pe frecvențele Radio România Cultural!