Morile de apă din Caraș-Severin
Dosar de patrimoniu - Luni, 17 februarie, de la ora 21.10
15 Februarie 2025, 09:00
„Omul sfințește locul", spune, pe bună dreptate, o vorbă veche de când lumea. Mărturii în acest sens nu încetează să apară în fiecare zi, peste tot în jurul nostru, mai ales acolo unde oamenii își pun mintea și energia în slujba semenilor lor.
Pentru membrii Asociației Acasă în Banat, „organizație dedicată faptelor bune", această „sfințire a locului" este însăși rațiunea de a exista: „Ajutăm oameni, familii, comunități întregi. Ne unim forțele pentru a realiza, împreună, mici miracole care ne fac mândri și ne dau energie să continuăm.”, declară cu simplitate membrii asociației. Studiile efectuate în țară, în Italia și Germania, cei 10 ani în mass-media, marketing și publicitate, cei 6 ani petrecuți în străinătate și, mai ales, încrederea sa în oameni și în puterea exemplului, l-au determinat pe Radu Trifan, președintele asociației, să se dedice în ultimii ani salvării, protejării și promovării patrimoniului rural din zona Banatului.
Asociația Acasă în Banat a inventariat peste 400 de mori din județele Timiș și Caraș Severin, reunindu-le într-o carte și într-un film apărute cu un an și jumătate în urmă. Membră a The International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, asociația bănățeană și-a continuat activitatea în zona Văii Almăjului, o adevărată „țară a morilor de apă”, în care s-a păstrat un număr mare de exemplare cu valoare istorică și etnografică.
Radio România Cultural vă invită să descoperiți un patrimoniu puțin cunoscut, semnalându-vă în același timp apariția unui nou volum de excepție - „Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin", o carte apărută cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. După cum remarcă reputatul istoric german, specialist în istoria patrimoniului industrial al României, Dr. Dr. h. c. Volker Wollmann, „ ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria realizată până în prezent, fiind, în același timp, un apendice oportun și indispensabil al unei alte lucrări monumentale care poartă semnătura Radu Trifan: „Morile Banatului – Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin“ apărută în anul 2023…Radu Trifan pornește în demersul său cu o scurtă analiză a contextului istoric în care s-a cristalizat modelul de organizare socială a Rudăriei, în care morile sunt o piesă indispensabilă a identității locale. Pentru cercetătorul istoric interesează analiza instalațiilor țărănești din sat, pentru că ea relevă modul în care s-au constituit grupurile de familii care au construit morile pornind de la reconstituirea principalelor etape de formare a satului. "
Despre satul românesc de acum și despre cel de altădată, despre cele 250 de mori cu roată orizontală inventariate în județul Caraș-Severin, dintre care 63 sunt încă funcționale, despre proiectele Asociației Acasă în Banat și, mai ales, despre inițiativă și voluntariat vom discuta cu domnul Radu Trifan, președintele asociației.
Luni, 17 februarie, între orele 21.10- 22.00, vă invităm să răsfoim împreună, în direct, la Radio România Cultural, un nou Dosar de patrimoniu dedicat, de această dată, patrimoniului mulinologic.
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.