Idei în nocturnă - Dosar de patrimoniu: Patrimoniul iudaic din România
25 Septembrie 2023, 05:48
„Dacă «teritoriul», în absența elementului fizic, se confundă metaforic cu însăși Torah, «timpul» – și deci «istoria» – are altă valoare, care se revendică exclusiv de la narațiunea subsumată Pentateuhului. «Istoria» evreilor, așa cum o înțelegem astăzi – ca scriere despre trecut sau ca istoriografie –, e mult mai nouă decît interpretarea rabinică a «timpului» și este exclusiv produsul Iluminismului, cumva sincronă cu istoriografia modernă europeană (adică creștină). Trecutul este o paradigmă a identității și despre aceasta este vorba în rîndurile pe care vi le punem astăzi în față.” scria reputatul istoric și diplomat Mihai-Răzvan Ungureanu în prefața cărții lui Jeremy Schonfield, „Text, timp şi teritoriu. Redescifrarea culturii evreieşti”, apărută cu câțiva ani în urmă la Editura Polirom.
Istoria comunității evreiești din România se împletește strâns cu istoria noastră națională, rolul pe care evreii l-au avut în dezvoltarea și modernizarea societății românești fiind unul esențial. Cu atât mai mult cu cât prezența minorității iudaice pe teritoriul românesc este atestată arheologic încă din Antichitate.
Luni, 25 septembrie 2023, de la ora 21.10, Radio România Cultural vă propune să deschidem împreună un nou Dosar de patrimoniu, dedicat istoriei evreilor din România și bogatului patrimoniu iudaic păstrat parțial până astăzi. Comunităţile Evreieşti din România dispun de un patrimoniu sacru de peste 820 de cimitire și mai bine de 90 de sinagogi răspândite pe întreg teritoriul României, peste o treime dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice și de arhitectură.
Vom porni pe urmele comunităților iudaice din întreaga țară însoțiți de invitata noastră, Dr. Felicia Waldman, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, coordonatoare a Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica, inițiatoarea a numeroase proiecte internaționale de cercetare a istoriei iudaice și a patrimoniului evreiesc din România.
Vom vorbi despre trecutul dar și despre viitorul unei comunități ce posedă un patrimoniu unic, întrucât așa cum remarcau chiar membrii Federației Comunităților Evreiești din România, „viitorul patrimoniului sacru evreiesc depinde de mulţi factori, însă pe lângă nevoia de documentare şi crearea bazelor de date, cel mai important demers este integrarea în Patrimoniul Naţional şi Internaţional.” În spiritul bunei înțelegeri și conștientizând importanța efortului comun, le vom putea ura acelora care se ocupă de mulți ani cu păstrarea acestui patrimoniu unic, ca la orice început de An Nou Evreiesc, tradiționalul „ Shaná Tová!” („ Un an bun! ”), cu deplina convingere că speranțele tuturor se vor transforma cândva în realitate.
Ascultați-ne, așadar, luni, 25 septembrie 2023, de la ora 21.10, pe frecvențele Radio România Cultural! O emisiune realizată de Bogdan Vișan.