Dosar de patrimoniu - Patrimoniul UNESCO și regăsirea „Europei în miniatură”
15 Mai 2021, 07:12
„Sunt mîndru că aparţin unui popor inteligent, care stă pe umerii a trei titani: Eminescu, Iorga şi Caragiale şi care este în realitate o Europă în miniatură”, mărturisea nu cu multă vreme în urmă vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu. Cuvinte care cântăresc mult, mai ales când sunt rostite de către un reputat istoric de artă, fost Ministru al Culturii în perioada 2000-2004, care s-a remarcat și ca unul dintre fondatorii Legii 422/2001, prima lege din România referitoare la protejarea monumentelor istorice.
Radio România Cultural vă propune duminică, 16 mai, de la ora 23.00, un firesc și necesar exercițiu de memorie, în încercarea de a redescoperi valori culturale comune, înscrise în “cartea de vizită a poporului român“, după cum definea conceptul de patrimoniu distinsul academician.
Deschidem așadar, un nou “Dosar de patrimoniu”, dedicat Patrimoniului mondial UNESCO din România, care include în prezent șase situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei și bisericile de lemn din Maramureș) și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare virgine de fag din Carpați). Mai mult decât atât, România are încă șapte elemente incluse pe Lista Patrimoniului Imaterial (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie).
Un posibil ghid ne va fi excelentul album trilingv (română–franceză–engleză) “România în patrimoniul UNESCO“, publicat de către Răzvan Theodorescu, Atena Groza și George Dumitriu, un volum care și-a propus să ofere publicului larg imaginea unei Românii autentice, complet diferită de aceea prezentă în clișeele mass-media din lumea întreagă.
Va fi alături de noi, în direct, domnul profesor Răzvan Theodorescu, alături de care vom răsfoi pagini esențiale din istoria României, vom puncta câteva importante repere culturale autohtone, vom redescoperi frumuseți naturale unice în lume, vom readuce în atenția publicului larg comori arhitecturale poate pe nedrept uitate de către unii dintre noi.
Privind cu multă încredere către viitorul bunurilor de patrimoniu din România, vom sublinia importanța procesului de prezervare, promovare și valorificare a acestor adevărate valori naționale, încercând să aflăm chiar de la unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, cât de bogată poate fi această incredibilă „Europă în miniatură”.
Ascultați, așadar, o nouă ediție a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, duminică, 16 mai, de la ora 23.00. Invitat: prof. univ. dr. academician Răzvan Theodorescu. vicepreședintele Academiei Române.
Bogdan Vișan