Dosar de patrimoniu: „Narațiuni ale națiunii”- un proiect lansat de către PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale
21 Ianuarie 2024, 16:50
Ziua Culturii Naționale, manifestare ajunsă deja la cea de a paisprezecea ediţie, a fost marcată și în acest an așa cum se cuvine, printr-o bogată serie de evenimente, incluzând expoziții, concerte sau tururi ghidate în muzeele care au avut cu acest prilej intrare gratuită. Scopul principal al tuturor acestor evenimente, care au avut loc pe parcursul săptămânii trecute, a fost acela de a promova în lumea întreagă valorile culturii naţionale, ale patrimoniului românesc, în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.
Luni, 22 ianuarie, de la ora 21.10, vom deschide împreună un nou Dosar de patrimoniu, dedicat în întregime unui proiect lansat chiar în ziua de 15 ianuarie, un proiect finanțat de către Ministerul Culturii, care abordează valorile naționale dintr-o perspectivă multidisciplinară, explorând domenii precum muzica rock si folk, literatura, artele vizuale sau banda desenată.
Proiectul „Narațiuni ale națiunii” își propune să exploreze documentar modalitățile în care au fost alcătuite „narațiunile” vizuale, literare sau muzicale specifice ultimelor decenii, proiectul debutând on line cu un amplu material dedicat temelor și conceptelor specifice muzicii românești folk, pop și rock. De ce a existat o preocupare pentru alegerea anumitor teme, în ce măsură acestea au contribuit la promovarea valorilor naționale și, în sfârșit, în ce măsură se poate vorbi de o dimensiune europeană a acestor opțiuni artistice, vom afla chiar de la invitatul nostru, Cosmin Nasui- curator, istoric, critic de artă și manager cultural. El este fondatorul celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro și, de asemenea, curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum (www.postmodernism.ro). Proiectul produs de către PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024 are o dublă miză- una recuperatorie, care ține de domeniul cercetării și alta educativă, care presupune racordarea generațiilor mai tinere la realitățile specifice artei românești a ultimelor decenii. Proiectul se încadrează de altfel în contextul mai larg al bogatei activități a platformei muzeale amintite, care produce, promovează și dezvoltă proiecte de cultură contemporană și programe de cercetare culturală în domeniul artelor vizuale.
Așadar, luni, 22 ianuarie 2024, între orele 21.10- 22.00, vom fi din nou împreună, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.