Dosar de patrimoniu: MATS - singurul muzeu privat de tipografie din România
Luni, 20 mai, începând cu ora 21.10
19 Mai 2024, 16:51
Este unul dintre cele mai interesante orașe din Transilvania, este „mereu tânăr din 1191” și a fost recunoscut, în urmă cu 17 ani, drept Capitală Europeană a Culturii. Istoria sa impresionantă, numeroasele obiective de patrimoniu existente nu doar în oraș, ci și în întreaga zonă, au făcut din Sibiu una dintre destinațiile culturale favorite pentru sute de mii de turiști din țară și din lumea întreagă.
Luni, 20 mai, începând cu ora 21.10, vom fi prezenți la Sibiu, de unde vom depăna din nou câteva dintre frumoasele povești de ieri și de azi ale bătrânului Hermannstadt. Vă propunem de această dată o întâlnire non-formală cu doi dintre locuitorii orașului, o tânără familie de arhitecți care și-au urmat pasiunea vieții, înființând aici singurul muzeu privat de tipografie din România. Proiectul lor interactiv include în prezent și o bogată activitate tipografică, numeroase tururi ghidate, ateliere și evenimente culturale interne și internaționale.
Vom rememora, împreună cu Delia Petrescu, începuturile acestui inedit proiect, vom discuta despre munca ascunsă în spatele unei companii care a oferit în ultimii ani numeroase bunuri şi servicii la comandă în Europa, Canada și Statele Unite. Vom afla cât de important este așa - numitul tipar înalt ( literele tipografice din lemn) și cât de utilă poate fi colaborarea cu marii artiști creatori de literă din lume, de talia lui Erik Spiekermann, Dan Rhatigan, Martin Majoor sau Rod McDonald.
Tudor Petrescu, cel de al doilea invitat al emisiunii, ne va dezvălui cum se lucrează în atelierele de tipografie existente în muzeu, unul dintre ele din anul 1854, celălalt din anul 1950. Vom învăța câte ceva din tehnicile vechi, întreg procesul de lucru desfășurându-se manual, fără nimic acționat electric. Vom vorbi despre tipografia tradiţionlă şi despre tehnicile de tipărire de artă, descoperind în cele din urmă, în patrimoniul muzeului, cea mai rară presă funcţională de tipografie de pe mapamond – presa Columbiana englezească „Ullmer & Son”. Cum a ajuns aici, câte astfel de piese mai sunt în prezent în întreaga lume și, bineînțeles, ce presupune procesul de întreținere a unei astfel de bijuterii, vom afla de la un cunoscător pasionat în deplinul sens al cuvântului.
Vă propunem așadar, în cadrul emisiunii „Dosar de patrimoniu”, o întâlnire inedită cu doi temerari susținători ai patrimoniului tipografic, atât de bogat în elemente de ordin material dar și imaterial, implicând uneori o simbolistică aparte, la granița dintre literatură, filosofie și artă. Vom vorbi despre nou și vechi în plină epocă a digitalizării, despre interactivitate și despre impactul patrimoniului asupra tinerei generații.
Luni, 20 mai, între orele 21.10- 22.00, vom deschide împreună un nou „Dosar de patrimoniu”, dedicat unui proiect unic în istoria muzeografiei românești, primul muzeu-tipografie privat, propunându-vă un dialog sincer despre pasiuni și responsabilitate, despre trecut și viitor deopotrivă.
Suntem, ca de obicei, on line și on air, pe frecvențele postului Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.