Dosar de patrimoniu - IN MEMORIAM ION BULEI (1941- 2020)
22 Noiembrie 2020, 14:19
“Există două realități a căror imensă zdrobitoare greutate nu o simțim, dar fără de care nu putem trăi: aerul și istoria.”, scria, cu mulți ani în urmă, Lucian Blaga. Iar cuvintele marelui scriitor, diplomat și filosof sunt la fel de actuale, indiferent de epocă sau regim politic.
Pentru câțiva dintre noi- atât de puțini, din păcate!- istoria este aerul însuși, crezul și sensul unei vieți închinate celor care au fost dar și celor care sunt întotdeauna lângă tine, o viață pusă în slujba reperelor dar și o viață dedicată aproapelui.
În fața unor astfel de oameni cuvintele devin neputincioase, mult prea sărace și mult prea lipsite de miez, cea mai în măsură să vorbească despre ei înșiși fiind opera de o viață. Istoricul Ion Bulei, autor a 19 cărți și a peste 200 de studii și articole, a lăsat în urma sa o importantă operă științifică dedicată istoriei moderne a românilor, contribuţia adusă la dezvoltarea istoriografiei româneşti fiindu-i recunoscută şi prin premiile obţinute: Premiul Nicolae Iorga al Academiei Române, 1990 (pentru lucrarea “Sistemul politic al României moderne. Partidul Conservator”), Premiul Ion Ghica al revistei Magazin Istoric, pentru lucrarea “Scurtă istorie a românilor”, Premiul Uniunii Scriitorilor, în 2003, pentru lucrările “Breve storia dei romeni” şi “35 anni di relazioni italo-romene, 1879-1914. Documenti diplomatici italiani” (împreună cu Rudolf Dinu).
Profesorul Ion Bulei a fost atașat cultural la Roma, între 1990 – 1993, apoi director al Institutului Cultural Român de la Veneția (1997 – 2003), director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale – ISPRI al Academiei Române (2003 – 2011). La Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica – sau Casa Romena, cum a intrat în conştiinţa veneţienilor –, reputatul profesor a editat anuarul Institutului şi suplimentul acestuia, „Quaderni della Casa Romena di Venezia”, a organizat numeroase întâlniri ştiinţifice, a sprijinit tinerii bursieri români, predând în același timp și cursuri de istorie a Europei Orientale la Universitatea Ca’Foscari.
Radio România Cultural vă propune duminică, 22 noiembrie, de la ora 23.00, în cadrul unei noi ediții a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, un portret postum al reputatului istoric, așa cum s-a întipărit el în memoria afectivă a ascultătorilor acestei emisiuni, obișnuiți să-l audă vorbind cu admirație despre Alexis de Tocqueville, Jose Ortega y Gasset sau Petre P. Carp, evocând nemuritoarea Romă sau tulburătoarea Veneție.