Dosar de patrimoniu: În Lombardia, pe urmele lui Leonardo...
26 Februarie 2024, 07:00
Cu 25 de ani în urmă avea loc un interesant schimb de experiență între Federaţia Italiană a Parcurilor şi Rezervelor Naturale - Federparchi, Parcul Adda Nord și Parcul Natural Apuseni, urmare a unui alt schimb cultural, la nivel universitar, care avusese deja loc între Universitatea din Arad și Parcul Adda Nord din regiunea Milano.
Aceste două întâlniri aveau să aibă nenumărate consecinţe, cea mai importantă dintre ele fiind conturarea unui proiect unic în România - Ecomuzeul Ţara Moţilor, un beneficiar direct al consultanţei de specialitate oferite de ecomuzeul lombard.
Adda di Leonardo este unul dintre cele mai importante ecomuzee din Europa, situat de-a lungul râului Adda, între regiunile Lecco, Bergamo, Monza, Brianza și Milano. Muzeul beneficiază de prezența în apropiere a unui sit UNESCO, propunând vizitatorilor un traseu deosebit, presărat cu adevărate capodopere ale arheologiei industriale italiene, cele mai multe dintre ele încă în stare de funcționare. Tot în această zonă se află şi câteva dintre cele mai importante repere ale arhitecturii de apărare din nordul Italiei, datând din epoca celebrului Ducat de Milano și al Republicii venete.
Luni, 26 februarie, de la ora 21.10, Radio România Cultural vă propune o întâlnire cu fabulosul patrimoniu natural, istoric şi ingineresc al Lombardiei, o călătorie de neuitat pe urmele marelui Leonardo da Vinci, care a locuit în această regiune o bună perioadă, realizând remarcabile opere artistice şi importante studii ştiinţifice în domeniul hidraulic.
Vom afla de la invitatul nostru, domnul Giuseppe Petruzzo, cel care a condus mulţi ani Administrația Parcului Natural Regional Adda Nord și Ecomuzeul Adda di Leonardo din Italia, cât de important este un ecomuzeu pentru comunitatea locală, pentru păstrarea tradiţiilor locale şi a patrimoniului cultural al zonei. Vom vorbi despre evoluţia ecomuzeului italian, de la 8 mai 2004, când fost inaugurată prima secțiune a ecomuzeului, care a inclus întinderea râului dintre hidrocentrala Semenza (barajul Robbiate ) și hidrocentrala Esterle şi, ulterior, de la inaugurarea oficială din 2006, când președintele Parco Adda Nord și cei zece primari ai municipalităților locale au semnat actul fondator al Asociației Ecomuseo Adda di Leonardo.
Vom aborda câteva aspecte teoretice şi practice ale activităţii ecomuzeale, încercând să înţelegem de ce ecomuzeul este mai curând un proces de îngrijire şi protejare a patrimoniului cultural local, decât un muzeu în sine, a cărui sarcină este exclusiv aceea de a oferi exponate reprezentative din punct de vedere istoric. Ce relaţie există între peisaj, patrimoniu şi comunitatea locală? Ce rol are această comunitate în buna funcționare a unui ecomuzeu ? Care este diferența dintre România și Italia din acest punct de vedere, ţinând cont de faptul că ecomuzeele din Italia au început să se dezvolte, în Piemont, încă din 1995? Iată doar câteva dintre întrebările la care, cu amabilitatea binecunoscută şi cu experienţa sa de câteva decenii în acest domeniu de activitate, ne va răspunde invitatul nostru, domnul Giuseppe Petruzzo.
Luni, 26 februarie, între orele 21.10-22.00, vom deschide un Dosar de patrimoniu...lombard, dedicat Ecomuzeului Adda di Leonardo şi bogatului patrimoniu cultural din nordul Italiei. Ascultaţi-ne, aşadar, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural ! O emisiune realizată de Bogdan Vișan.