Dosar de patrimoniu: Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului
05 Decembrie 2022, 07:00
După 17 ani de eforturi susținute, România are, în sfârșit, un nou motiv de bucurie: Ținutul Buzăului este din 2022 Geoparc Internațional UNESCO, devenind astfel și un model de economie durabilă, bazată pe echilibrul dintre protecția mediului și valorificarea patrimoniului natural și cultural.
În cazul Buzăului, situat doar la vreo două ore distanță de București, se poate vorbi în egală măsură de o extraordinară geodiversitate (Vulcanii noroioși, sarea și peșterile în sare, Focul Viu de la Lopătari, chihlimbarul de la Colți, relieful spectaculos cu “ziduri ale uriașilor” sau “colți de piatră” și alte fenomene geologice unicat), dublată de biodiversitatea specifică zonei continentale, celei de stepă și celei alpine.
În generosul ținut al Buzăului regăsim, pe lângă mănăstirile, schiturile, chiliile și așezările rupestre de la Aluniș, Colți sau Bozioru, numeroase și elocvente mostre de artă modernă și contemporană. Poate cea mai cunoscută dintre taberele de sculptură organizate în ultimele decenii în zonă este Tabăra de de la Măgura, situată pe un teren al Mănăstirii Ciolanu, care păstrează încă icoane pictate de marele pictor Gheoghe Tattarescu.
Luni seară, în cadrul emisiunii “Dosar de patrimoniu”, vom porni împreună într-o lungă și pasionantă călătorie prin Ținutul Buzăului, prin locuri încărcate de istorie, mituri și legende. Alături de noi va fi domnul Alexandru Andrășanu, lector universitar, directorul primului geoparc internațional UNESCO din România, Geoparcul Țara Hațegului și directorul Departamentului de Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, unul dintre inițiatorii implementării conceptelor de geoparc și geoconservare în România, coordonatorul Forumului Național al Geoparcurilor și inițiator al Geoparcului aspirant UNESCO Ținutul Buzăului.
Luni, 5 decembrie, de la ora 21.10, vom porni, așadar, pe urmele uriașilor din „Ţara Luanei”, denumirea metaforică a ţinutului muntos al Buzăului, un tărâm binecuvântat al legendelor transmise pe cale orală de generaţii întregi de localnici, stabiliți aici încă din perioada neolitică.
Despre toate aceste legende, despre geodiversitate, biodiversitate și despre încă multe altele vom vorbi în cadrul emisiunii “Dosar de patrimoniu”. Ca de obicei, suntem on air și online, numai pe Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.