Dosar de patrimoniu: Diversitate și identitate națională
30 Mai 2021, 06:00
Cu doar câteva zile în urmă s-au decernat Premiile Europene pentru patrimoniu, cele mai importante distincții din domeniul patrimoniului european. Au fost recompensate 24 de proiecte excepționale din 18 țări europene, printre câștigătorii de anul acesta aflându-se și România. Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, a fost proiectul laureat la categoria „Conservare’’, o binemeritată răsplată după 11 ani de eforturi depuse de inițiatori - Fundația Pro Patrimonio și generoasa comunitate construită în jurul proiectului de restaurare.
Acesta este doar cel mai recent exemplu menit să sublinieze faptul că nici măcar criza provocată de pandemia COVID-19, care a pus toate statele lumii în fața unor provocări fără precedent, nu poate opri demersul constant al acelor entuziaști care și-au propus să facă din conservarea și protejarea patrimoniului național propriul crez în viață. Și în acest mod să dovedească, o dată în plus, că de fapt ” fără tradiţie nu există cultură, pentru că nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără tradiţie”, după cum bine remarca, în urmă cu exact 100 de ani, reputatul istoric, arheolog și eseist Vasile Pârvan.
Despre acești oameni și despre valorile de patrimoniu autohtone vom vorbi într-o nouă ediție a emisiunii Dosar de patrimoniu, duminică, 30 mai, de la ora 23.00, la Radio România Cultural. Invitat va fi istoricul Adrian Cioroianu, fostul ambasador al României pe lângă UNESCO.
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.