Dosar de patrimoniu: Criza COVID-19 și Patrimoniul UNESCO
29 Noiembrie 2020, 06:30
2020 a fost un an dificil pentru întreaga lume. Criza provocată de pandemia COVID-19 a pus toate statele lumii în fața unor provocări fără precedent, multe dintre cele 1 121 de situri naturale, culturale sau mixte aflate pe celebra listă a Patrimoniului UNESCO fiind afectate de schimbările economice, sociale și politice provocate de criză.
Potrivit whc.unesco.org, la exact 75 de ani de la încheierea conferinței internaționale în urma căreia a fost lansată Constituția Organizației, dintre cele 193 de state membre, doar 167 de țări au situri incluse pe Lista Patrimoniului Mondial al Umanității. Dintre acestea, doar 73 de țări, adică 44%, au izbutit să-și păstreze siturile deschise în aceste vremuri tulburi, în vreme ce alte 51 (30%) le-au închis parțial. Nu mai puțin de 43 de țări ( 26%) au fost nevoite să-și închidă complet locurile intrate pe lista patrimoniului mondial.
E adevărat, siturile continuă să fie monitorizate chiar și după închiderea lor, toate guvernele lumii fiind preocupate de păstrarea în cele mai bune condiții a propriilor bunuri de patrimoniu. Unele țări, cum ar fi China, încep chiar să redeschidă anumite obiective, monitorizând prin satelit situația din teritoriu și intervenind în cazurile extreme.
În spiritul valorilor specifice, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Cultură și Știință (UNESCO) pune în continuare accentul pe cooperarea internațională în cadrul procesului de protejare a patrimoniului cultural și natural, încurajând chiar și în condiții de criză comunicarea și schimburile cultural-științifice.
Duminică, 29 noiembrie, de la ora 23.00, Radio România Cultural vă propune un dialog pe tema racordării României la noua strategie a patrimoniului UNESCO impusă de actuala situație de criză, în care interdisciplinaritatea și prezența activă în mediul online ocupă locuri din ce în ce mai importante.
Care este situația la zi a bunurilor de patrimoniu din România într-un astfel de context vom încerca să aflăm chiar de la Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, într-o nouă ediție a emisiunii „Dosar de patrimoniu”, realizată de Bogdan Vișan.