Dosar de patrimoniu: Conștiința europeană și promovarea valorilor de patrimoniu
25 Octombrie 2021, 07:00
Cu mai bine de trei ani în urmă, mai exact pe 22 iunie 2018, era prezentat în cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural, documentul intitulat „Apelul de la Berlin”. Organizația Europa Nostra – Vocea Patrimoniului Cultural în Europa, Comitetul German pentru Patrimoniul Cultural (DNK), în calitate de coordonator național al Anului European al Patrimoniului Cultural în Germania și Fundația Patrimoniului Cultural Prusac (SPK) din Berlin, propuneau la acea dată o profundă reflecție asupra valorii culturale, sociale și economice a patrimoniului comun european.
Anii au trecut însă ideile puse în discuție atunci rămân încă de mare actualitate, mărturii în acest sens fiind sutele de articole apărute pe această temă în presa culturală europeană.
Prin urmare, vă propunem o nouă ediție a emisiunii „Dosar de patrimoniu”, a cărei temă principală va fi tocmai raportarea conceptului de „patrimoniu” la ceea ce denumim generic „conștiință europeană”.
Vom zăbovi, timp de 50 de minute, chiar în inima Europei, la Freiburg im Breisgau, nu foarte departe de locul în care termenul „Europa” era folosit pentru prima dată, în timpul Renașterii carolingiene din secolul al IX-lea. În acea epocă termenul desemna sfera de influență a Bisericii Occidentale, în raport cu aceea a Bisericii Ortodoxe și cea a lumii islamice. O definiție culturală a Europei ca loc al creștinătății latine s-a conturat, se pare, încă de la sfârșitul secolului al VIII-lea, semnificând noul orizont cultural creat la confluența între tradițiile germanice și cultura iudeo-creștină.
Vă propunem o privire de ansamblu asupra evoluției conștiinței europene din Evul Mediu până în epoca modernă menită să repună în lumină sensurile axiologice ale patrimoniului cultural european. Ne va fi alături teologul, editorul și eseistul Dumitru Horia Ionescu, nepotul Părintelui Dumitru Stăniloae.
Luni, 25 octombrie, de la ora 21.10, vom redeschide împreună un nou „Dosar de patrimoniu”, în direct, la Radio România Cultural. O emisiune realizată de Bogdan Vișan.