Bucureştiul a devenit capitala patrimoniului cultural european!
Dosar de patrimoniu - Luni, 7 octombrie, de la ora 21.10,
07 Octombrie 2024, 09:08
În aceste zile se desfăşoară în capitală lucrările Summitului European al Patrimoniului Cultural, fiind premiate cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului. Spre bucuria noastră, două dintre acestea- Biserica Săsească din Alma Vii şi Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca sunt proiecte româneşti care vor fi prezentate şi celebrate cu această ocazie, în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu.
De asemenea, tot în aceste zile, specialiştii şi experţii din domeniu adoptă Manifestul pentru Patrimoniul Cultural, un document - cheie în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului şi conturarea noilor sale direcţii de dezvoltare.
În cadrul Summitului European, care se desfăşoară între 6- 8 octombrie 2024, este sărbătorită și Ziua Excelenţei în Patrimoniul European, evenimentul desfăşurat la Palatul Regal fiind structurat în cinci mari sesiuni dedicate celor cinci categorii de premii: Conservare şi Reutilizare Adaptativă, Cercetare, Educaţie, Formare şi Competenţe, Implicarea şi Conştientizarea Cetăţenilor şi, în sfârşit, o ultimă categorie intitulată Campionii Patrimoniului.
Evenimentul din acest an continuă activitatea Forumului de la Veneţia, de anul trecut, care s-a încheiat cu publicarea unui Apel Global la Acţiune, participanţii analizând relaţiile complexe dintre politicile majore ale UE, cum ar fi Pactul Verde European sau New European Bauhaus.
Prin urmare, graţie evenimentului organizat de reţeaua Europa Nostra, sub patronajul Preşedintelui României şi cu sprijinul Comisiei Europene, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei, Bucureştiul devine în aceste zile noua capitală a patrimoniului cultural european.
Luni, 7 octombrie, de la ora 21.10, vă propunem să deschidem împreună un Dosar de patrimoniu dedicat în întregime acestui eveniment. Alături de noi va fi doamna Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, secretara generală a organizaţiei Europa Nostra, cea care a avut amabilitatea de a veni în aceste zile şi alături de noi, în studioul Radio România Cultural.
Vom vorbi despre Europa Nostra, care s-a născut cu peste 60 de ani în urmă, când Uniunea Europeană era doar o comunitate economică europeană, vom stabili în ce măsură se poate vorbi despre Europa Nostra ca despre o organizație culturală, o federație sau o mișcare culturală pan-europeană.
Vom afla cât de important este rolul României în cadrul marii familii de experţi şi organizaţii neguvernamentale şi de ce ţara noastră are până în prezent cele mai multe premii câştigate de-a lungul timpului la competiţiile Europa Nostra. Nu în ultimul rând, vom discuta despre importanţa „ vocii europene a societăţii civile”, despre rolul său esenţial în păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural comun.
Invitata noastră, doamna Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, va sublinia, de asemenea, rolul activ pe care Europa Nostra îl are în salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol, subiecte esenţiale în cadrul bogatei agende a Summitului European al Patrimoniului Cultural care se desfăşoară la Bucureşti.
Luni seară, între orele 21.10- 22.00, vom fi din nou împreună în marea familie europeană, împărtăşind aceeaşi firească dragoste faţă de patrimoniul nostru comun.
Ascultaţi, aşadar, Dosar de patrimoniu, pe frecvenţele postului Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vişan.