Schimbarea de paradigmă a vremurilor moderne: de la vaccinarea limitată la vârsta copilăriei la "vaccinarea pe tot parcursul vieții"
18 Aprilie 2024, 16:03
Este esența, am putea spune, a Programului de formare intitulat "Atestat în vederea obținerii competenței în Vaccinologie" organizat pentru medici de diverse specialități medicale, chirurgicale și preventive de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, la inițiativa, dorința și, mai ales, perseverența doamnei Prof. univ.dr. Doina Azoicăi, doctor în științe medicale, medic specialist, șef al Disciplinei de Epidemiologie din cadrul UMF Iași (https://www.umfiasi.ro/), Pre
Este o competență și nu un simplu curs postuniversitar pentru că medicii nu învață ”cum să facă injecția" ci ei trebuie să ÎNȚELEAGĂ de ce este nevoie de vaccinare și mai ales când și cine poate beneficia de această recomandare, spune Doina Azoicăi. Despre vaccin, vaccinare și vaccinologie trebuie să cunoască orice medic deoarece recomandările la acest moment sunt necesare la orice vârstă și în contextul (mai ales) în care persoana are nevoie de o protecție împotriva unei boli infecțioase. De la vaccinarea limitată la vârsta copilăriei este absolut necesară "vaccinarea pe tot parcursul vieții".
Invitat ca lector în acest program de formare a fost și Cristian Apetrei, dr. în microbiologie, Profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburgh, SUA (https://www.pitt.edu/), care spune că un astfel de program de formare era absolut necesar și în România!
Doina Azoicăi și Cristian Apetrei sunt invitați, în această seară, la Idei in nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro