Ioan Roxin: „Astăzi, Inteligența Artificială ne creează o iluzie a cunoașterii”
04 Aprilie 2024, 17:00
„De la cartela perforată la inteligența artificială: izbânzi și paradigme“ este conferința pe care a susținut-o, în seara de 21 martie a.c., în Aula Academiei Române, Prof. univ. Ioan Roxin, Universitatea Bourgogne Franche-Comté, parte din seria de conferințe cu public intitulată „Ora de știință“ inițiată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.
Și, în această seară, invitat la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Ioan Roxin și-a început studenția la Facultatea de matematică-fizică din Oradea. După finalizarea primului an, s-a înscris la Facultatea de Cibernetică, statistică și informatică economică din București, pe care a absolvit-o, ca șef de promoție, în anul 1980. A fost analist-programator la Institutul Central de Informatică și la Centrul de calcul al laboratoarelor Catedrei de cibernetică din cadrul aceleiași facultăți, iar în 1982 a fost titularizat în învățământul universitar, în cadrul catedrei, se menționează pe site-ul Academiei Române (https://acad.ro/evenimente/
În 1991 a câștigat o bursă a Guvernului francez pentru studii aprofundate în ingineria informaticii la Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon. Acest moment a reprezentat debutul implicării sale intense în domeniul multimedia și al tehnologiei informației (TIC). Conferențiar și ulterior profesor universitar la Universitatea Franche-Comté (UFC), Ioan Roxin a fost inițiatorul mai multor specializări în multimedia și TIC. Studiul său Multimédia. Les fondamentaux–Introduction à la représentation numérique (Roxin & Mercier, 2004) rămâne o lucrare de referință în domeniu. În perioada 2014-2023 a fost directorul laboratorului de cercetare ELLIADD (Édition, Langages, Littératures, Informatique, Arts, Didactique, Discours), un laborator interdisciplinar, cu peste 160 de cercetători.
A fost profesor invitat la instituții educaționale din Brazilia, Canada, Finlanda, Japonia, Liban, Maroc, Mexic, Tunisia, Vietnam. Pentru rezultatele obținute în cariera universitară i-a fost decernat ordinul Palmes Académiques, în grad de Cavaler și de Ofițer, prin decretul Președintelui Republicii Franceze.
În prezent este profesor universitar în tehnologia informației și comunicării la Departamentul „Informatică și multimedia” al Universității Franche-Comté, Franța iar din septembrie 2024 va fi profesor emerit la aceeași universitate.