În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea
De la ora 21:10, la „Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”, discutăm despre importanța și impactul cercetărilor laureate anul acesta din medicină, fizică și chimie.
10 Octombrie 2024, 17:35
A început ”sezonul Nobel”, adică săptămâna în care se anunță numele laureaților premiilor Nobel ale anului în curs pentru medicină sau fiziologie, fizică, chimie, literatură, pace și cel al Băncii Centrale a Suediei în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel.
A început în 7 octombrie a.c. și se va termina pe 14, cu excepția zilelor de 12 și 13 octombrie.
Detalii aici https://www.nobelprize.org/
În seara aceasta, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe discutăm despre importanța și impactul cercetărilor laureate anul acesta din medicină, fizică și chimie.
Cu Octavian Voiculescu, dr. în neuroștiințe, University College London, Marea Britanie, Mircea Iliescu, dr. în genetică umană și evoluție, Universitatea Cambridge, Marea Britanie, Ioan Mihail Dinu, dr. în fizică experimentală, IFIN-HH Măgurele, specializarea învățare automată și Mircea Leabu, dr. în medicină, cercetător științific gradul I, Director științific (2014 - 2023) al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Victor Babeș din București.
La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Octavian Voiculescu și-a susținut doctoratul în 2001 la Ecole Normale Supérieure din Paris - în domeniul neuroștiințelor. În prezent este cercetător la University College London, Marea Britanie.
Mircea Iliescu și-a susținut doctoratul în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, în 2016. Este afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de educație continuă (ICE, University of Cambridge).
Ioan-Mihail Dinu are un doctorat în Fizică Experimentală la Universitatea din București în cotutelă cu Université Clermont Auvergne, Franța. Este cercetător științific la Insitutul de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" și membru al colaborării ATLAS de la CERN.
În paralel activează ca Inginer de Inteligentă Artificială Generativă la o companie multinațională. Aria de specialitate este centrată pe dezvoltarea și aplicarea de metode de învățare automată și inteligență artificială.
Mircea Leabu este doctor în medicină, specialitatea Biochimie medicală, cercetător științific gradul I, Director științific (2014 - 2023) al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Victor Babeș din București și membru în echipa Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea București.