Idei în nocturnă - Diaspora. Dincolo de granițe - 11 ianuarie 2024 - Pandemiile care ne-au jalonat istoria (I) | PODCAST
11 Ianuarie 2024, 18:16
"Istoria pandemiilor este, de fapt, istoria omenirii", spune Cristian Apetrei, doctor în microbiologie, Profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburgh, cu o experiență de 30 de ani în virologie clinică și moleculară, invitat în această seară la Idei in nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21:10 la 22:00, realizatoare Corina Negrea.
Cristian Apetrei a absolvit Facultatea de Medicină a UMF “Grigore T. Popa” Iași în 1990 și a obținut un doctorat în Microbiologie la aceeași universitate în 1993. A fost preparator și apoi asistent universitar la UMF Iași. In 2022 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași.
A efectuat stagii de pregătire postdoctorală la Spitalul Bichat Claude Bernard din Paris, Franța finanțate de AUPELF-UREF și ANRS.
A fost cercetător principal la centrul OMS de cercetări a infecției cu HIV din Franceville Gabon, asistent universitar și profesor asociat al Universității Tulane din New Orleans, Louisiana și apoi Profesor la University of Pittsburgh.
La începutul carierei, studiile sale în domeniul infecției cu HIV la copiii abandonați din România au contribuit decisiv la înțelegerea mecanismelor care au produs și transmis această epidemie.
Este autor si coautor la 10 cărți, între care Encyclopedia of Virology și Encyclopedia of AIDS.
A publicat peste 250 de articole în România și în reviste de top internaționale.
Este membru al Societății Americane de Microbiologie, al Asociației Americane a Imunologilor și al Societății Americane de Investigații Clinice (ASCI).