Idei în nocturnă - 8 februarie 2024 - Ciprian Mihali: Filosofia, logica, gândirea critică - uneltele cele mai folositoare cu care putem înțelege știința însăși!
08 Februarie 2024, 16:00
Am prezentat în fața unui panel de distinși profesori de la Iași, Timișoara și Cluj, o prelegere despre mizele filosofiei sociale astăzi, despre capacitatea filosofiei de a oferi un diagnostic lumii în care trăim și despre angajamentul filosofului ca voce liberă și critică în societate, scria recent, pe pagină sa de facebook, Ciprian Mihali, dr. în filosofie, directorul Departamentul de Filosofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (https://hiphi.ubbcluj.ro/departamente/filosofie.html), cu ocazia susținerii concursului pentru postul de profesor în acest departament.
Ei bine, aceste cuvinte au fost sursa de inspirație a ediției din această seară, în care am discutat nu doar despre rolul filosofiei sociale și despre capacitatea și menirea filosofului în societatea de astăzi dar și despre nevoia de a șterge barierele, formale sau mai puțin formale, dintre științele exacte și umanioare, despre ce poate și ce ar trebui să facă școala de astăzi pentru a pune în mâna viitorilor oameni maturi instrumentele cu care să navigheze în lumea de astăzi în care, paradoxal, poate, părem a fi din ce în ce mai vulnerabili. Vulnerabilitatea fiind, după cum spune profesorul Ciprian Mihali, tema filosofiei sociale.
La Idei în nocturnă, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21:10 la 22:00, realizatoare Corina Negrea.
Ciprian Mihali (n. 1967) a terminat Filosofia la Cluj în 1992. În 2000 a devenit doctor în filosofie al Universităților din Cluj și Strasbourg. Predă din 1992 la Universitatea „Babeș-Bolyai” și a fost profesor invitat la numeroase universități europene. Actualmente este profesor universitar abilitat la Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest.
Din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest, la Bruxelles, al Agenției Universitare a Francofoniei.
Autor a nouă cărți individuale și coordonator pentru nouă volume colective, a tradus în limba română peste 25 de lucrări de filosofie.
Ultimele lui cărți sunt Om precar, om suveran. Rostul filosofiei în societatea digitală (Trei, 2023) și Dicționar ilustrat de educație socială (Humanitas, 2023).
A fost recompensat de statul francez cu Palmele academice (2012) și de Academia Română cu Premiul Nicolae Titulescu pentru excelență în Diplomație (2017).